Mulți șoferi români nu cunosc semnificația acestor indicatoare rutiere

Autor: Mihai Morcovescu 16 aug. 2022 Știri auto

Traficul este deseori îngreunat de conducătorii auto care nu cunosc semnificația anumitor indicatoare rutiere, mai ales a celor mai noi. Pentru a circula în siguranță pe drumurile publice orice șofer trebuie să stăpânească foarte bine legislația rutieră în vigoare.

Există numeroase semne de circulație, iar în ultimii ani între acestea și-au făcut loc și unele mai puțin cunoscute. În cele ce urmează îți vom spune care sunt acestea și care este semnificația lor astfel încât să fii scutit de probleme atunci când te afli la volan.

Câte categorii de indicatoare rutiere există?

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Indicatorul rutier este semnul de circulație care oferă informații utile șoferilor, motocicliștilor, bicicliștilor și pietonilor. Majoritatea indicatoarelor sunt montate pe partea dreaptă a drumului, însă acestea pot fi amplasate și pe partea stângă, deasupra șoselei sau chiar dincolo de o intersecție.

Instalarea acestora se face astfel încât să fie vizibile pentru a putea fi observate din timp de participanții la trafic. Indiferent de poziție, indicatoarele se adresează doar conducătorilor auto de pe un sens de circulație. Cele instalate deasupra uneia dintre benzi de circulație sunt destinate exclusiv celor care circulă pe acea bandă.

Majoritatea statelor au adoptat semne de circulație simplificate și standardizate. Motivul este acela de a se evita diferențele lingvistice care ar putea provoca neînțelegeri și, implicit, producerea de accidente. Indicatoarele au forme, dimensiuni și culori diferite și conțin diverse simboluri, avertismente și indicații scrise. Asta, pentru a se diferenția în ceea ce privește semnificația și categoria din care fac parte.

Există peste 250 de indicatoare rutiere. Sunt realizate din tablă de oţel zincată, vopsite electrostatic şi acoperite cu o folie reflectorizantă. Sunt împărțite în mai multe categorii, și anume:

  • indicatoare rutiere de avertizare – sunt triunghiulare, au fundal alb și marginea roșie, iar simbolurile sunt negre. Semnele cu fundal galben se montează la lucrări rutiere temporare;
  • indicatoare rutiere de prioritate;
  • indicatoare rutiere de interzicere/de restricție – au în general forma rotundă, combină culorile roșu, albastru, alb și negru și au simboluri și inscripții diverse;
  • indicatoare rutiere de orientare – folosesc o codificare pe culori bazată pe destinație. O destinație pe fundal alb cu text negru, spre exemplu, reprezintă o destinație dintr-un oraș, iar un indicator pe fundal albastru cu text alb reprezintă o destinație de pe un drum interorășenesc. Fundalul verde reprezintă destinații de pe autostrăzi.;
  • indicatoare rutiere de informare – sunt adesea în formă de pătrat (sau dreptunghi) albastru, iar cele verzi sunt pentru autostrăzi;
  • indicatoare rutiere adiționale.

Indicatoare de circulație mai puțin cunoscute

Sunt anumite semne de circulație a căror semnificație nu este cunoscută de mulți dintre șoferi. În această categorie intră indicatorul cu un triunghi roșu pe fundal alb și o bulină neagră în mijloc (foto), care a fost introdus în 2014.

Acesta este un indicator de avertizare, care semnalează pătrunderea într-o intersecție unde au avut loc mai multe accidente. Mai exact, marchează o zonă cu risc ridicat de accidente pe o distanță de un kilometru, deci această zonă este una periculoasă.

La întâlnirea acestui indicator se recomandă reducerea vitezei de deplasare, sporirea atenției și evitarea efectuării oricăror manevre riscante. În București există peste 30 de locuri unde a fost montat acest indicator. El poate fi găsit în toate țările europene, în unele fiind însoțit de un panou pe care scrie „accident black spot”.

Un alt indicator care dă mari bătăi de cap șoferilor este cel rotund cu margine roșie și fundal alb, în mijlocul căruia este un automobil. Acest indicator interzice accesul nu doar al autoturismelor, ci și celorlalte tipuri de autovehicule: autocamioane, autobuze, tractoare și motociclete cu ataș.

Excepție fac motocicletele fără ataș, mopedele, bicicletele, vehiculele cu tracțiune animală și cele trase sau împinse cu mâna. De altfel, denumirea oficială a acestui indicator este „Accesul interzis autovehiculelor, cu excepția motocicletelor fără ataș”.

Mai este și indicatorul care indică inelul principal al orașului. În Capitală, acest indicator este amplasat pe traseul bulevardul Iancu de Hunedoara, șoseaua Ștefan cel Mare, șoseaua Mihai Bravu, Calea Văcărești, șoseaua Olteniței, șoseaua Viilor, strada Progresului, bulevardul Geniului, șoseaua Grozăvești, pasajul Basarab, șoseaua Nicolae Titulescu, pasajul Victoria. Pe acest inel se circulă pe două benzi, fără restricții, pentru a fi eliberată zona centrală a Capitalei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor, Shutterstock


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide