Noul Volvo EX30 – Cel mai rapid Volvo din istorie a ajuns în România – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 20 mart. 2024 Știri auto

Volvo are un nou membru în gama sa de modele electrice. Noul EX30 este cel mai mic Volvo din prezent și cea mai rapidă mașină pe care producătorul suedez a produs-o vreodată.

Volvo EX30 este cel mai nou model din gama producătorului suedez, fiind cea mai mică mașină pe care acesta o vinde în prezent. Proaspăt ajuns în România, am luat și noi un exemplar la test pentru primele impresii.

Noul EX30 este construit pe platforma SEA, dezvoltată special pentru mașini electrice. Mașina măsoară doar 4,23 metri în lungime și are un ampatament lung de 2,65 metri, ceea ce îl face un model potrivit pentru mediul urban. Designul respectă noua filosofie Volvo, având o abordare minimalistă, dar înglobează elemente consacrate ale brandului, cum ar fi farurile în forma ciocanului lui Thor și stopurile verticale. Pentru a completa pachetul, clienții au la dispoziție jante cu dimensiuni cuprinse în 18 și 20 de inch.

Volvo anunță că EX30 poate parcurge până la 480 de kilometri cu o singură încărcare

Noul Volvo EX30 va fi oferit în 3 variante. Dacă vă petreceți cea mai mare parte a timpului în oraș sau aveți tendința de a călători pe distanțe mai scurte între încărcări, Volvo oferă versiunea de bază, echipată cu un singur motor electric și o baterie LFP. Motorul electric dezvoltă 272 CP și 343 Nm, suficient pentru a atinge 100 de km/h în 5,7 secunde, iar bateria de 51 kWh promite o autonomie de până la 344 de km.

Dacă preferați cea mai mare autonomie, varianta Extended Range cu o baterie NMC este cea care vi se potrivește. Capacitatea bateriei este de 69 kWh, ceea ce oferă mașinii o autonomie de până la 480 de km între încărcări. De asemenea, timpii de accelerație se îmbunătățesc, dat fiind că această versiune are nevoie de 5,3 secunde pentru a sprinta până la 100 km/h. Este versiunea pe care am avut-o și noi la dispoziție.

În cazul în care performanța este în capul listei de dorințe, puteți opta pentru varianta Twin Motor Performance cu două motoare electrice. Această variantă cu tracțiune integrală a lui EX30 428 CP și accelerează de la 0 la 100 km/h în 3,6 secunde. Este Volvo-ul cu cea mai rapidă accelerație din istorie.

Numărul de butoane regăsite la interior a fost redus la minimum

Interiorul noului Volvo EX30 este cât se poate de simplu, poate prea simplu, ar putea spune unii. Într-adevăr, aproape toate comenzile au fost mutate în ecranul central de 12,3 inch ce rulează Android Automotive.

Sunt disponibile mai multe culori și materiale pentru cabina lui EX30, dar fiecare conține materiale reciclate, de la plastice reciclate la fibre de blug folosite ca ornamente. Este un interior modern, desenat în stil scandinav, care duce minimalismul la un alt nivel. Pentru un efect interesant pe timp de noapte, Volvo EX30 dispune și de un sistem de iluminare ambientală ce poate fi configurat cu mai multe teme.

În România, prețurile pentru Volvo EX30 pornesc de la 38.500 de euro, pentru un model în echiparea de bază Core, dotat cu bateria de 51 kWh și un singur motor electric pe puntea spate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult
Luci Popa
Luci Popa
Pasionat de mașini de când a primit prima revistă, Luci a îmbrățișat jurnalismul auto în toate formele sale, print, online, video, social media și TV. citește mai mult

Comentarii
Inchide