Pirelli, cel mai mare angajator din Olt, trimite 4.000 de oameni în șomaj tehnic

Autor: ProMotor 18 mart. 2020 Știri auto
Pirelli, cel mai mare angajator din Olt, trimite 4.000 de oameni în șomaj tehnic

Pirelli Slatina, cel mai mare angajator din județul Olt, a anunțat că suspendă activitatea și trimite 4.000 de oameni în șomaj tehnic. Potrivit unui comunicat Pirelli, producția va fi oprită începând cu 23 martie, până la finalul lunii.

O măsură similară a fost adoptată şi de Ford Craiova şi Dacia, în contextul răspândirii virusului Covid-19 şi nevoii de a garanta sănătatea angajaţilor. Pirelli motivează decizia spunând şi că cererea de pe piaţa auto pentru produsele sale a încetinit în ultima perioadă.

„Pirelli Slatina anunţă suspendarea activităţii fabricii, în perioada 23-31 martie 2020, în contextul îngrijorărilor recente legate de răspandirea COVID-19, dar şi a încetinirii solicitării produselor, pe piaţa auto. În afara măsurilor de prevenţie a contaminarii cu COVID-19 aplicate deja în interiorul fabricii, Pirelli Slatina anunţă că reluarea activităţii de producţie se va face cu un număr cât mai redus de angajaţi, tocmai pentru a putea garanta standarde cât mai ridicate de protecţie a propriilor angajaţi, asigurând în acelaşi timp şi furnizarea produselor solicitate. Compania Pirelli va monitoriza constant evoluţia situaţiei şi este pregatită să intervină cu măsuri suplimentare dacă va fi necesar”, arată compania într-un comunicat.

Angajaţii vor primi 75% din salariu conform prevederilor contractului colectiv de muncă.

În acest moment, industria auto din România este cea mai afectată de criza provocată de coronavirus. Marți, Ford a anunțat încetarea producției la Craiova și trimiterea în șomaj tehnic a 6.000 de angajați. Aceștia vor fi plătiți cu 78% din salariu pe perioada în care se află în șomaj tehnic. Miercuri, Dacia a făcut un anunț similar, numai că în acest caz numărul persoanelor afectate este semnificativ mai mare – circa 14.000 de oameni. Dacia plătește 85% din salariu pe perioada șomajului tehnic.

Niciunul dintre acești angajatori nu pot să plătească acești bani pe o perioadă nedeterminată, însă. Aici intervine Guvernul, care a anunțat că are pregătite soluții pentru momentul în care plățile salariaților trimiși în șomaj tehnic vor înceta. Potrivit ministrului Economiei, Guvernul este pregătit pentru un scenariu apocaliptic, cu până la 1 milion de oameni trimiși în șomaj. În cazul Ford, plata salariului va fi sistată după o perioadă de două săptămâni.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide