Poți face contestație dacă nu treci de ITP? Ce trebuie să faci dacă ai fost respins

Autor: Radu Țuțulan 11 oct. 2023 Știri auto

Dacă nu reușești să treci de ITP, dar consideri că mașina ta nu are defecte majore sau periculoase, ai posibilitatea să contești decizia. Însă trebuie să apelezi la ajutorul RAR.

Toate mașinile care circulă pe drumurile publice din România trebuie să aibă ITP valabil.

Această inspecție tehnică periodică are rolul de a elimina din circulație mașinile care au defecte majore sau periculoase.

Însă, pot fi cazuri în care un vehicul este respins la ITP chiar și pentru un bec ars ori pentru o crăpătură în parbriz.

Motive pentru care este o mașină respinsă la ITP

Deficientele care pot fi constatate la ITP sunt încadrate în 3 categorii:

În cazul în care mașina are probleme majore sau periculoase, atunci va fi respinsă și nu va primi drept de circulație. Iar proprietarul va avea la dispoziție 30 de zile pentru a remedia defectele.

Printre problemele care duc la respingerea mașinii la ITP se numără:

  • sistem de frânare ineficient
  • defecțiuni la sistemul de iluminare
  • caroserie afectată de rugină
  • semne ale unui accident
  • emisie prea mare de noxe, etc.

Cât timp e valabil ITP

În cazul mașinilor noi, ITP-ul este valabil pentru o perioadă de 3 ani, din momentul achiziției mașinii.

Dacă autoturismul are între 3 și 12 ani vechime, atunci ITP-ul se face la fiecare doi ani.

Iar în cazul mașinilor care au fost puse în circulație de mai mult de 12 ani, Inspecția Tehnică Periodică trebuie refăcută în fiecare an.

Poți face contestație dacă nu treci de ITP?

Această verificare se realizează în stații ITP particulare. În general, acestea sunt service-uri auto care oferă și acest serviciu.

Inginerii care efectuează verificarea tehnică a mașinii sunt obligați să măsoare, printre altele, nivelul de noxe, funcționarea motorului, a frânelor, a sistemului de iluminare sau a direcției. Și dacă aceștia constată deficiențe majore sau periculoase, nu o să treci de ITP.

Dacă un șofer consideră, însă, că a fost respins în mod nejustificat, poate reclama întreaga situație la Registrul Auto Român.

Persoanele care au nemulțumiri legate de orice aspect al verificărilor tehnice pot depune o reclamație în acest sens pe site-ul www.rarom.ro, la rubrica dedicată clienților. Clienții au și posibilitatea să solicite audiență la șeful reprezentanței RAR din județul unde s-a efectuat inspecția, chiar în ziua respectivă. Contactele șefilor de reprezentanță se regăsesc pe site-ul RAR”, a declarat purtătorul de cuvânt al Registrului Auto Român, Roxana Dima, pentru ProMotor.

În plus, șoferii se pot programa pentru efectuarea ITP chiar la reprezentanța RAR din județul lor.

În cazul în care mașina a fost respinsă la prima inspecție tehnică periodică, următoarea se poate face după 30 de zile.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide