Prețul petrolului s-a prăbușit. Când vom vedea ieftinirea benzinei în România

Autor: ProMotor 09 mart. 2020 Știri auto
Prețul petrolului s-a prăbușit. Când vom vedea ieftinirea benzinei în România

Prețul petrolului s-a prăbușit în noaptea de duminică spre luni, după ce Arabia Saudită a şocat piaţa lansând un război al preţului cu Rusia, relatează CNN. În SUA preţul petrolului a scăzut cu 34% la 27 de dolari pe baril.

Instabilitatea vine după implozia alianţei dintre OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) şi Rusia de vineri. Rusia a refuzat să reducă producţia pentru a stabiliza preţul. Eşecul negocierilor de la Viena s-a simţit în preţul petrolului care a scăzut vineri şi sămbăta cu 10%. Piața petrolului era deja în recesiune din cauza reducerii consumului pe fondul epidemiei de coronavirus.

Arabia Saudită a escaladat situaţia în weekend prin noi acţiuni menite să redobândescă controlul pieţei şi a pune presiune pe Rusia. Arabia Saudită dorește astfel să recupereze cota de piață pierdută și, în același timp, să pună presiune pe Rusia. Potrivit analiștilor, „Arabia Saudită și-a suflecat mânecile pentru un război al prețurilor”.

Refuzul Rusiei de a reduce producția de petrol este văzut ca o palmă pentru Statele Unite și în special pentru producătorii americane de gaze de șist, care au nevoie de un preț mai ridicat al petrolului pentru a fi profitabili. Totuși, un astfel de atac pare sortit eșecului, în afara cazului în care prețurile nu rămân scăzute pentru o perioadă lungă de timp.

În timpul crizei petrolului din 2014-2016, zeci de companii de petrol au dat faliment. Cu toate acestea, industria americană a gazelor de șist a ieșit întărită din criză, iar Statele Unite au devenit ulterior cel mai mare producător de petrol al lumii.

O scădere atât de abruptă a cotațiilor petrolului nu poate rămâne fără urmări pe piața combustibililor. Prețurile benzinei și motorinei au scăzut deja în România, încă de săptămâna trecută, astfel că un litru de benzină se vinde chiar și cu mai puțin de 5 lei. Atunci, scăderea a fost provocată de reducerea consumului, pe fondul izbucnirii epidemiei de coronavirus. Piața așteaptă în continuare reduceri ale prețurilor, de această dată pentru că prețul petrolului s-a prăbușit pe plan mondial.

sursa: CNN

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide