Schimbare majoră pentru programul Rabla Plus 2024. Valoarea unui ecotichet scade la jumătate

Autor: Radu Țuțulan 19 feb. 2024 Știri auto
Schimbare majoră pentru programul Rabla Plus 2024. Valoarea unui ecotichet scade la jumătate

Ministerul Mediului propune o schimbare majoră pentru programul Rabla Plus 2024. Valoarea unui ecotichet scade la jumătate în cazul vehiculelor full electrice, indiferent de numărul mașinilor date la casat.

Cuantumul ecotichetului prin programul Rabla Plus 2024 pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric ar putea fi înjumătățit.

Un proiect de modificare a programului de finanțare a fost pus în consultare publică de Ministerul Mediului.

Schimbare majoră pentru programul Rabla Plus 2024

Conform proiectului publicat pe site-ul ministerului, programul Rabla Plus 2024 va avea parte de o schimbare majoră.

Indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare în programul Rabla Plus, valoarea ecotichetului va fi aceeași.

Ceea ce înseamnă că proprietarii nu vor mai primi bani în plus dacă vor casa mai multe vehicule vechi, așa cum se întâmplă în prezent.

Mai mult, valoarea acestui ecotichet urmează să scadă la jumătate.

Valoarea unui ecotichet scade la jumătate

Conform proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului, valoarea unui ecotichet Rabla Plus 2024 pentru un vehicul full electric va fi de 25.000 de lei.

Adică la jumătate față de cât a acordat statul în 2023 pentru aceste tipuri de mașini.

În prezent, cuantumul acestui ecotichet este de 51.000 de lei pentru casarea unui singur autovehicul uzat și 54.000 de lei pentru casarea a două autovehicule uzate.

Ce modificări vor fi la programul Rabla Plus 2024

Proiect de modificare Rabla Plus 2024 prevede acordarea următoarelor prime

  • 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
  • 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
  • 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.

Ecotichetul se scade de către producătorul validat din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou. Diferenţa va fi asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii. Sau poate contracta un credit bancar ori un leasing financiar.

Valoarea finanțării acordate prin programul Rabla Plus 2024 nu poate depăşi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou.

Excepție de la această regulă o fac instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale.

Ce finanțare se acordă în prezent prin programul Rabla Plus

În acest moment, conform ghidului de finanțare la Rabla Plus, cuantumul ecotichetului pentru casarea unui singur autovehicul uzat este de:

  • 51.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
  • 26.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
  • 26.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.

Cuantumul ecotichetului pentru casarea a două autovehicule uzate este de:

  • 54.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
  • 29.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP.

Nu se acordă ecotichet pentru vehiculele electrice scumpe

Proiectul aflat în dezbatere publică stabilește că nu se vor acorda ecotichete pentru mașinile mai scumpe de 70.000 de euro.

Acestă valoare a fost diminuată de la 75.000 de euro (cu TVA inclus), cât e în prezent.

Dacă nu sunt mulțumiți de modificările propuse, românii, instituțiile și organizațiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 zile lucrătoare. Adică până la finalul lunii februarie 2024.

Bugetul Rabla Plus 2024 va fi de 1 MILIARD de lei

Ministrul Mediului a anunțat la începutul acestui an că bugetul pe care Administrația Fondului de Mediu îl va aloca programului Rabla Plus 2024 nu va mai fi de 780 de milioane de lei, cât a fost în 2023, ci va crește la 1 MILIARD de lei.

Un alt lucru pe care îl consider foarte important este legat de Programul Rabla Plus. Din nou, o să avem un buget-record pe acest program, respectiv 1 MILIARD de lei, față de 780 de milioane cât am avut anul trecut”, a declarat Mircea Fechet.

Cu toate că se alocă un buget mai mare, beneficiarii programului Rabla Plus 2024 vor primi mai puți bani decât anul trecut.

Ce valoare are ecotichetul în 2024 acordat prin Programul Rabla

Prima de casare a unui vehicul uzat acordată în 2024 va fi de maximum 3.500 lei. Această sumă poate fi folosită pentru achiziționarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat. Cei care vor casa două vehicule uzate, vor primi un ecotichet în valoare de 5.000 lei.

Voucherul se acordă, însă, numai în cazul în care beneficiarul deține în proprietate autovehiculul uzat de cel puțin 3 ani.

În anul 2024, cuantumul primei de casare acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020 – 2024 este în sumă de maxim 3.500 lei pentru achiziţionarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat, respectiv 5.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate”, se arată în documentul oficial.

Programul Rabla Plus 2024 va debuta odată cu aprobarea acestui document de către Guvern. Practic, în baza lui se va constitui bugetul și vor putea fi stabilite criteriile de eligibilitate a beneficiarilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide