Se schimbă Codul Rutier: șoferii agresivi vor fi aspru pedepsiți

Autor: Mihai Morcovescu 22 nov. 2021 Știri auto

Un nou proiect legislativ de modificare a Codului Rutier este în dezbatere publică și presupune sancțiuni dure pentru șoferii agresivi din trafic.

Proiectul de lege vine în condițiile în care în ultima vreme tot mai multe accidente rutiere grave s-au produs pe drumurile publice din România din cauza unor astfel de conducători auto.

Ce măsuri sunt propuse?

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Astfel, Ministerul Afacerilor Publice (MAI) a lansat în dezbatere publică un proiect legislativ pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice – Codul Rutier, care prevede o serie de modificări importante.

Proiectul legislativ vine în contextul producerii unor evenimente rutiere colective produse în data de 16 iulie 2021 pe autostrada A2 București-Constanța, respectiv 15 accidente de circulație, unele dintre acestea soldate cu rănirea mai multor persoane. De asemenea, s-a luat act de conduita neadecvată adoptată imediat producerii acestor evenimente rutiere colective de către conducătorii vehiculelor care circulau pe A2, prezentata in spatiul public.

Concret, șoferii care vor claxona sau vor folosi necorespunzător luminile de drum, adică vor da „flash”-uri șoferilor din fața lor pentru a se da la o parte, ar putea plăti amenzi cuprinse între 1.300 şi 2.900 de lei. În prezent, legislația nu îi pedepsește pe acești șoferi.

Mergând mai departe, cei care vor pătrunde pe autostradă și vor circula pe contrasens vor rămâne fără permisul de conducere pe o perioadă de 120 de zile. Aceeași soartă o vor avea și șoferii care nu vor opri la trecerile la nivel cu cale ferată. Toate modificările propuse le poți citi aici.

Trebuie să știi că aceste masuri fac parte dintr-un proiect legislativ care, pentru a produce efecte,va trebui să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. În același timp, pe perioada lansării în dezbatere publică, proiectul legislativ ar putea suferi modificări.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock, Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide