Se schimbă legea! Obligații care îi vor afecta în special pe cei care dețin mai multe mașini

Autor: Radu Țuțulan 23 oct. 2023 Știri auto

Autoritățile din România pregătesc un set de noi reguli pentru posesorii de vehicule. Ministerul de Interne propune schimbarea legii, care îi va afecta în special pe cei care au mai multe mașini în proprietate.

Un proiect de modificare a Codului Rutier a fost propus de Ministerul de Interne și pus în dezbatere publică.

Una dintre schimbările importante propuse de autorități vizează pe cei care au două sau mai multe mașini în proprietate.

Se schimbă legea pentru cei care au mai multe mașini

În România sunt înmatriculate aproximativ 10 milioane de vehicule, dintre care aproape 80% sunt autoturisme. Conform datelor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile, rata de motorizare este de aproximativ 396 de vehicule la 1.000 de locuitori.

Cu toate acestea, sunt destul de multe cazuri în care un cetățean are înmatriculate pe numele său două sau chiar mai multe mașini. Dar nu folosește decât una dintre ele, iar pe restul le abandonează în garaj, în curte sau pe marginea drumului.

Pentru cele pe care nu le folosește, nu mai reface asigurarea si ITP-ul. În prezent, asta înseamnă că nu va putea conduce acel vehicul pe drumurile publice.

Însă, în viitor, o astfel de situație prelungită, poate duce la radierea automată din circulație a mașinii respective.

Radierea din evidență a unui vehicul se face, din oficiu, de către autoritatea care a efectuat înmatricularea […] în cazul în care suspendarea înmatriculării vehiculului […] a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 3 ani”, se precizează în proiectul de modificare a Codului Rutier.

Practic, dacă înmatricularea mașinii este suspendată timp de 3 ani, atunci aceasta va fi radiată din circulație.

Când se suspendă înmatricularea

Înmatricularea unei mașini se suspendă automat în momentul în care expiră inspecția tehnică periodică (ITP).

Iar acest proiect de modificare a legii prevede ca suspendarea să intervină și în cazul în care expiră asigurarea auto obligatorie (RCA).

Astfel, cei care dețin un vehicul, dar nu refac timp de 3 ani ITP și RCA pentru acesta, vor constata că mașina a fost radiată din circulație. Și pentru a mai putea circula apoi cu ea, vor trebui să parcurgă din nou toți pașii de înmatriculare.

Cum se înmatriculează o mașină

Înmatricularea unui vehicul se face în baza datelor de identificare ale acestuia și ale proprietarului. Dacă are toate actele în regulă, îi va fi eliberat un certificat de înmatriculare. Totodată, va primi și plăcuțe de înmatriculare pentru vehicul.

Pentru a înmatricula o mașină la mâna a doua, provenită din afara României, trebuie să mergi cu ea și la RAR (Registrul Autor Român). Aici se va verifica istoricul și toate datele de identificare ale mașinii.

Astfel, se va constata dacă are componente neomologate sau dacă seriile din cartea mașinii corespund.

Cât costă înmatricularea unei mașini

Taxa pentru eliberarea certificatului de înmatriculare este de 49 de lei.

Apoi, trebuie achitată taxa pentru plăcuțele cu număr de înmatriculare. Aceasta diferă în funcție de tipul plăcuțelor:

  • 20 lei/placă – în cazul celor de tip A (11 cm x 52 cm);
  • 23 lei/placă – în cazul celor de tip B  (20 cm x 34 cm);
  • 17 lei/ placă – în cazul celor de tip C (13 cm x 24 cm);
  • în cazul celor care doresc număr preferențial, costul este de 85 de lei pentru ambele plăcuțe.

Cei care trebuie să verifice mașina la RAR, plătesc și aici o taxă:

  • sub 3.5 tone – 539 lei;
  • peste 3.5 tone – 857 lei;
  • utilitare – 1149 lei.

Așadar, pe lângă actele pe care trebuie să le prezentați, pentru a reînmatricula o mașină, costul poate ajunge la aproximativ 700 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide