Șoferii, obligați să folosească luminile de întâlnire în timpul zilei

Autor: Adrian Somai 19 mai 2023 Știri auto

O nouă schimbare legislativă importantă urmează să fie implementată în Codul Rutier în perioada următoare, Camera Deputaților adoptând la începutul acestei săptămâni proiectul de lege care stabilește obligația șoferilor de a folosi, în timpul zilei, luminile de întălnire sau luminile pentru circulația diurnă. Potrivit HotNews, noua modificare va fi aplicată pe toate categoriile de drumuri.

„În circulaţia pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă”, prevede proiectul de lege adoptat în urmă cu câteva zile în Camera Deputaților. Astfel, proiectul completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195 pe 2002 privind circulația pe drumurile publice.

În legea în vigoare este prevăzută obligaţia folosirii în timpul zilei a luminilor de întâlnire sau a luminilor pentru circulaţia diurnă doar pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E). Șoferii trebuie însă să știe că acest lucru se va schimba după ce legea votată în această săptămână în Camera Deputaților va fi promulgată.

Codul Rutier se modifică din nou

Camera Deputaților este for decizional, ceea ce înseamnă că legea merge direct la promulgare către Palatul Cotroceni. După ce președintele Klaus Iohannis o va semna, aceasta va ajunge în cele din urmă în Monitorul Oficial. Deputații s-au dovedit a fi convinși de importanța acestei modificări legislative, proiectul fiind adoptat cu nu mai puțin de 245 de voturi “pentru” și doar o abținere.

Prin această nouă modificare a legislației rutiere, inițiatorii proiectului au urmărit creșterea siguranței de pe șosele prin îmbunătățirea vizibilității autovehiculelor în trafic. Din nefericire, România este una dintre țările europene cu cele mai îngrijorătoare statistici atunci când vine vorba despre numărul accidentelor rutiere cu urmări tragice. Cele mai multe accidente de acest fel sunt provocate însă fie de viteza excesivă și neadaptată la condițiile de drum, fie din neatenția conducătorilor auto.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide