Tesla ar putea vinde software-ul Autopilot pe bază de abonament

Autor: ProMotor 03 iun. 2020 Știri auto
Tesla ar putea vinde software-ul Autopilot pe bază de abonament

Tesla ar putea vinde software-ul de conducere autonomă Autopilot pe bază de abonament, iar asta va schimba complet industria auto. Tesla are și alte planuri pe partea de software, toate pe modelul de business pe bază de abonament.

Există o șansă mare să plătiți un abonament la Netflix, așa că aveți o idee despre cum funcționează acest lucru. E suficient să spunem că accesul la software pe bază de abonament este cea mai nouă tendință a industriei și generează vagoane de bani pentru dezvoltatori. Practic, abonamentul înseamnă legiferarea faptului că software-ul nu poate fi cumpărat, ci doar închiriat.

Este direcția spre care se îndreaptă acum producătorul american de mașini electrice Tesla, iar acest lucru ar putea însemna o schimbare de paradigmă pentru industria auto. Astfel, Tesla intenționează să extindă oferta de produse software, inclusiv prin oferirea suitei sale complete de sisteme de conducere autonomă pe bază de abonament, relatează Electrek.

Tesla a introdus sistemul de acces la software pe bază de abonament încă din decembrie anul trecut, când a începută să perceapă un abonament de 9,99 dolari pe lună pentru „funcții de conectivitate premium”. Între acestea notăm informații live de trafic, navigație cu imagini din satelit, streaming audio-video și browser de net.

O lună mai târziu, mai mulți proprietari de Tesla Model 3 au observat că aplicația Tesla permite activarea contra cost a funcțiilor de conducere autonome, iar unii chiar au fost taxați pentru acest upgrade pentru care nu își dăduseră acordul.

Ce avantaje obține Tesla dacă vinde software pe bază de abonament?

Ulterior, Elon Musk a confirmat că pachetul de conducere autonomă Full Self-Driving (FSD) va fi oferit pe bază de subscripție celor care doresc acest lucru, în a doua jumătate a acestui an. Considerând prețul upfront al acestui pachet la circa 7.000 de dolari, o subscripție lunară ar trebui să fie de cel puțin 100 de dolari pe lună și posibil mult mai mult de atât.

Potrivit analiștilor, intrarea Tesla pe piața software-ului oferit pe bază de subscripție reprezintă o schimbare de paradigmă pentru industria auto. Noul model de business va aduce beneficii majore pentru Tesla și va permite accesul unui număr mai mare de clienți Tesla la serviciile Full Self-Driving, care sunt cumpărate acum de mai puțin de o treime din clienți.

Veniturile generate prin subscripție software ar putea reprezenta 20% din veniturile Tesla și peste 25% din profit – un procent extrem de important pentru o companie care produce și vinde mașini.

Recent, Volkswagen a admis superioritatea Tesla în domeniul software și în ceea ce privește conducerea autonomă. Cu toate acestea, pachetul FSD este departe de a fi perfect, funcția Autopilot aflându-se la baza mai multor accidente îndelung mediatizate. În cel mai recent exemplu, un Tesla Model 3 a intrat într-un camion răsturnat pe o autostradă din SUA.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide