Test drive Alfa Romeo Tonale – Poate cel mai important model din gama italienilor – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 10 iul. 2023 Știri auto

Când vine de brandurile auto mari, totul pare că se întâmplă destul de ușor. Apare un nou model, este lansat pe piață, vânzările satisfac planurile producătorului, iar banii din vânzarea acestor mașini sunt reinvestiți în dezvoltarea mașinilor următoare. Totul pare simplu, dar nu este, mai ales pentru producători nișați, precum Alfa Romeo.

Alfa Romeo a fost și este un nume pe care lumea îl aseamănă cu niște mașini pasionale, nu neapărat raționale. Îți cumperi o Alfa Romeo pentru că îți place, nu pentru că ai nevoie de ceva cu o anumită capacitate a portbagajului sau un anumit consum de combustibil. Dar ce te faci când tu ești producătorul și, după cum bine știm, ca orice alt business, trebuie să produci profit? Te orientezi către crearea unui model mai rațional, în acest caz. Așa s-a născut Alfa Romeo Tonale, primul model nou în ultimii 6 ani lansat de către brandul italian.

Ce este Alfa Romeo Tonale?

Alfa Romeo Tonale este răspunsul producătorului italian pentru clasa mică a SUV-urilor premium, o clasă în care concurează BMW X1, Mercedes-Benz GLA sau Volvo XC40, concurenți destul de serioși, cu notorietate în segment. Este un segment foarte competitiv, iar Alfa Romeo are câteva lucruri cu care se laudă, cum ar fi o direcție foarte rapidă și, în cazul variantei pe care am testat-o, cea plug-in hybrid, cu o autonomie complet electrică de peste 60 de kilometri.

Dacă ne raportăm la design, este fără îndoială o Alfa Romeo. Partea frontală este agresivă, cu faruri a căror semnătură luminoasă vrea să ne aducă aminte de Alfa Romeo SZ, grila triunghiulară tipică modelelor Alfa Romeo, dar și linii agresive. Mașina din testul nostru a fost un Tonale în echipare Veloce, cea de top, cu un caracter sportiv.

În spatele jantelor mari, de 20 de inch, vom vedea frâne mari cu etriere roșii, care oferă mașinii putere de frânare mai mult decât suficientă. De asemenea, dacă vom fi atenți, vom observa și steagul Italiei înglobat în oglinzi, un detaliu drăguț. Un alt detaliu interesant este șarpele, al cărui cap a fost înlocuit cu un ștecăr, și care poate fi regăsit pe geamul ușii stânga-spate, deoarece acolo este și portul de încărcare. În partea din spate avem o bară luminoasă LED și guri de evacuare reale, cu terminații cromate.

Interiorul este frumos, dar și destul de practic

Fiind o echipare Veloce, mașina a pus la dispoziție ce are mai bun. Designul este plăcut, iar ergonomia nu este rea deloc, toate comenzile sunt acolo unde te-ai aștepta. Materialele sunt în general plăcute la atingere, existând și zone cu plastic tare, dar este un lucru la care ne putem aștepta în această clasă. Totuși, comparativ cu alți rivali, pot exista zone în care plasticele nu sunt la fel de moi sau poate că spațiile de depozitare nu sunt la fel de mari.

Interiorul se simte robust, planșa de bord este îmbrăcată în material moale, la fel și majoritatea zonelor de contact uzuale, cum ar fi cotiera și zonele fețelor de uși unde atingem cel mai des, iar scaunele îmbrăcate cu piele sunt destul de confortabile, poate ușor mici pentru unii oameni mai mari. De asemenea, au reglaje cuprinzătoare pentru ca toată lumea, indiferent de statură, să își poată găsi o poziție bună la volan.

Volanul este unul tipic de Alfa Romeo, în acest caz cu butonul de Pornire/Oprire a motorului montat direct pe el, cu comenzi și îmbrăcat în piele. Din spatele acestuia răsar două padele mari, din aluminiu, cu care putem schimba treptele transmisiei automate cu 6 rapoarte, dar mai multe despre aceasta la partea de condus. De asemenea, șoferul dispune de un instrumentar digital de 12,3 inch, cu o rezoluție foarte bună, dar nu la fel de configurabil cu ceea ce întâlnim pe concurenții germani. Acest ecran este însoțit de un altul, cu diagonala de 10,25 inch, care răspunde foarte bine la comenzi și are cam toate funcțiile de la care ne putem aștepta în 2023: navigație, conectivitate cu Android Auto și Apple Carplay.

4 oameni pot călători confortabil în Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo Tonale se încadrează în limitele clasei. SUV-ul italian măsoară 4.528 mm în lungime, 1.841 mm în lățime și 1.601 în înălțime. Are proporțiile unui SUV compact și are un spațiu interior comparabil cu cel al rivalilor săi. Cu toate acestea, în cazul versiunii plug-in hybrid, spațiul din portbagaj are de suferit. Acesta scade de la 500 de litri la doar 385 de litri, un volum comparabil cu cel oferit de portbagajul unui Volkswagen Golf, dar rămâne un spațiu suficient de bine compartimentat, plus că putem rabata bancheta.

Cât despre spațiul interior, un om de aproximativ 1.90 metri își poate găsi repede poziția la volan. Există multiple reglaje, scaunele sunt suficient de confortabile, nu sunt cele mai bune pentru a călători distanțe lungi, dar ambianța de la bord este plăcută. Există pe planșa de bord un ornament care imită metalul, dar care noaptea oferă un efect frumos de iluminare ambientală. Putem alege din mai multe culori pentru acesta, printre care se numără roșu, verde sau albastru.

Și pasagerii din spate dispun de spațiu suficient, locul la picioare fiind decent pentru un SUV de asemenea dimensiuni, bancheta este destul de confortabilă și există și guri de ventilație. De asemenea, există și o cotieră pentru ocupanții locurilor din spate, dar și porturi de încărcare USB pentru încărcarea telefoanelor sau tabletelor.

Prima Alfa Romeo electrificată

Noua Alfa Romeo Tonale este primul model electrificat din portofoliul constructorului italian. Dispune de motorizări pe benzină de tip mild-hybrid, dar și de acest plug-in hybrid ce dezvoltă 280 CP. Sub capotă regăsim un propulsor de 1,3 litri, cu patru cilindri, care produce 180 CP și 270 Nm, iar pe puntea spate avem un motor electric de 122 CP și 250 Nm. Puterea combinată a sistemului este de 280 CP, ceea ce permite mașinii să accelereze de la 0 la 100 km/h în 6,2 secunde.

De asemenea, este și singura variantă cu tracțiune integrală a lui Tonale, dar este o tracțiune integrală simulată de sistemul hibrid, grație motorului montat pe puntea spate. Mașina este destul de agilă, chiar dacă acest hibrid cu încărcare la priză are o masă proprie de 1.910 kilograme. Există 3 moduri de condus pe care le controlăm prin intermediul selectorului DNA – Dynamic, Natural și Advanced Efficiency.

Ultimul dintre acestea este modul de rulare pur electric și funcționează doar când este suficient de mult curent în baterie. Cu un plin de energie electrică, am reușit să parcurg circa 45 de kilometri, dar dacă vei conduce atent, te poți apropia mai mult de cei peste 60 de kilometri pe care Alfa Romeo îi promite.

Cum se conduce Alfa Romeo Tonale Plug-in Hybrid?

În modul Natural, suspensia filtreză bine, chiar dacă mașina a fost echipată cu jante de 20 de inch. Există resurse de putere suficiente, doar că, uneori, transmisiei îi ia ceva timp să își dea seama că vrei să accelerezi mai tare. De asemenea, m-am găsit adesea în situația de a folosi padela de retrogradare pentru a scădea o treaptă, deoarece cutia de viteze tinde să subtureze motorul.

Odată ce am trecut pe modul Dynamic, suspensia adaptivă se întărește, iar răspunsul trenului de rulare se îmbunătățește simțitor. Nici transmisia nu mai subtureză, dar acest mod te îmbie să folosești padelele de mari dimensiuni montate pe coloana de direcție pentru a schimba treptele de viteză. Direcția este precisă, mai rapidă decât pe alte mașini din segment. Oferă feedback bun, dar poate unii oameni o vor găsi un pic prea „nervoasă”.

Despre economia de carburant nu pot spune că este rea. După ce am parcurs aproape 500 de kilometri cu această mașină, consumul final a fost de 7 litri per suta de kilometri. Am mers în București, în împrejurimi, pe autostradă, dar și pe un DN1 destul de aglomerat. Menționez că nu am încărcat bateria după ce am terminat curentul din aceasta, iar acest este consumul obținut fără prea mult condus în modul pur electric. Am mers cu viteze normale, nu am forțat mașina, dar am profitat câteva porțiuni virajate de pe DN1 pentru a simți puțin din caracterul mașinii. Am pus mașina prin mai toate situațiile de trafic din viața reală și nu pot spune că este un consum atât de mare, dar se poate și mai bine. Dacă ai unde să încarci bateria, poți face naveta în mod pur electric, astfel că devine o opțiune foarte frugală.

Concluzii

Alfa Romeo Tonale este un concurent interesant pe o piață aglomerată, care uneori pare monotonă. Are un design frumos, se conduce plăcut și are destul de mult spațiu la interior. În plus, are tehnologii demne de 2023. Poate că nu va fi pe placul fanilor înrăiți ai brandului, dar nu cred că acesta este scopul acestei mașini.

Tonale a fost creat pentru a impulsiona vânzările, iar cei ce caută un SUV din această clasă, dar nu vor să cumpere un Mercedes-Benz GLA, BMW X1 sau un Audi Q3 și-ar putea îndrepta atenția către o astfel de mașină. Cu toate acestea, clienții sunt interesați și de prețuri. În România, o Alfa Romeo Tonale are un preț de pornire de 34.900 de euro. Mașina pe care am testat-o, o echipare Veloce bine accesorizată, în configurație plug-in hybrid, a avut un preț de listă de 61.275 de euro. Nu sunt bani puțini, dar în jurul acestei sume se învârt și restul mașinilor din acest segment.

Alfa Romeo Tonale este un SUV care trebuie să vândă, dar păstrează un caracter jucăuș, nu se ia în serios la fel de tare ca alte mașini, este ușor de condus și va satisface nevoile dinamice pentru majoritatea clienților, dispune de tehnologii actuale, iar motorizarea plug-in hybrid îi poate avantaja pe cei ce fac naveta în oraș și au unde să încarce mașina acasă sau la birou. Astfel, vor putea circula, în majoritatea timpului, în modul pur electric.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor / Vlad Țoropoc


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide