Mini John Cooper Works – Test în Germania

Autor: Tudor Bratu 03 sept. 2008 Test drive

In plus față de aceasta însă, există DSC cu funcție DTC standard, un autoblocant electronic EDLC și opțiunea pentru un buton sport care întărește direcția și îmbunătățește răspunsul accelerației.Și chiar ai nevoie de o direcție tare, pentru că Mini JCW este cel mai rău Mini de serie construit vreodată. Puterea este prezentă în permanență și mașina accelerează senzațional în toate treptele.

Reprizele sunt foarte rapide și nu prea ai timp să admiri peisajul, deoarece trebuie să te lupți cu direcția, care pe drumurile publice este afectată intens de puterea mare de pe față. Da, JCW are un “torque steer” mare cât casa, influențat însă decisiv de condițiile de drum. Ceva denivelări mici, puțin praf, ceva viraje strânse, accelerează și ține-te de volan!

După 30 de minute în JCW în regim de condus sportive, îți simți mâinile ca după o cursă de karturi.Pe circuit însă lucrurile se schimbă și Mini JCW devine o mașinărie senzațională. La limita limitelor subvirează, dar totul este extrem de ușor de controlat.

Direcția e tare și extrem de precisă, este nevoie să apeși pedala de frână cu forță (dar frânarea e pe măsură) și mă întreb cum ar arăta mașina cu opționale gen Performance Package – suspensie și mai sport, frâne cu discuri perforate, bară de rigidizare, scaune Recaro și volan din carbon, aluminiu și Alcantara.

Mă mai întreb însă cine ar fi suficient de nebun să nu vadă cât de ieftin poate fi de fapt un Mini de 211 CP și cine naiba își cumpără unul dintre cele mai cool hot hatch-uri pentru a merge cu el pe circuit? Condus cu grijă, dar cu foarte mare grijă, Mini JCW este una dintre cele mai mari plăceri ale vieții. Și pentru că îmi place pericolul, spun că faptul că uneori pare a avea un comportament ieșit din comun îl transformă într-o mașină sport veritabilă.

Ce trebuia să faci acum cinci ani pentru a avea un Mini de 200 CP era practic să cumperi un Cooper S și să îl trimiți la John Cooper Works pentru tuning. Se întorcea de acolo modificat serios, cu motorul supraalimentat cu compresor, multă putere, suspensii, frâne și alte bunătăți, plus că aveai o mașină a cărei denumire completă era Mini Cooper S John Cooper Works Tuning kit. Pfoa!

Dar și o factură care ducea totalul cheltuit pentru Mini-ul tău aproape de 50.000 de euro. Pfoa din nou! Rezultatul – foarte puțini au astăzi în garaj un Mini JCW. Dar această situație s-a schimbat în momentul în care BMW a achiziționat John Cooper Works, care a devenit un M Gmbh al lui Mini. Practic, de acum înainte, modelele de top Mini, M-urile lui Mini, dacă vrei, vor fi botezate JCW.

Ceea ce vezi aici este de fapt un Mini Challenge de stradă care în România va costa de la 24.300 euro DDP (preț de bază). Există desigur și o versiune Clubman JCW care va costa de la 26.000 euro DDP și cu siguranță și viitorul cabriolet are rezervate niște sigle JCW.Achiziționarea JCW de către BMW înseamnă pentru tine accesul la un model de top Mini fără să plătești pe el o căruță de bani.

Există multe opționale care pot ridica prețul serios, dar gândește-te că, la bază, cu aproape 25.000 de euro cumperi 211 CP pe un Mini, lucru care nu era posibil în trecut. Motorizarea de sub capotă a fost preluată direct de pe mașinile de competiție din Mini Challenge. Cuplul maxim este de 260 Nm sau 280 Nm atunci când accelerezi la maxim și intră în funcție Overboost-ul.

Motorul este același 1,6 de pe Cooper S, cu injecție directă de benzină și Turbo, dar împins la extrem. Cu o putere litrică de 132 CP/litru, Mini JCW este una dintre cele mai sportive mașini ale momentului. 100 km/h sunt atinși în 6,5 secunde, iar repriza 80-120 km/h are nevoie de doar 5,2 secunde pentru a fi acoperită în treapta a patra.

Consumul mediu anunțat este de 6,9 litri la 100 km parcurși, dar e fantezist. La testele din Spania, am reușit un consum mediu de 11 litri la 100 km, dar și așa cifra sună extrem de bine. Nu doar motorul este identic celui de pe Mini Challenge 2008. Sistemul de frânare, transmisia manuală cu șase rapoarte, jantele și chiar o parte a evacuării au fost preluate de la mașina de competiție.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide