Test drive Skoda Kodiaq: 5 motive pentru care încă merită să cumperi prima generație

Autor: Ionuț Vîlciu 23 mart. 2024 Știri auto

Când vine vorba de care este cea mai practică și mai chibzuită alegere pe care o poți face atunci când te uiți la brandurile din Grupul Volkswagen, răspunsul aproape cert este Skoda. Producătorul ceh are o gamă completă de modele, inclusiv SUV-uri și crossovere în diferite segmente, nava amiral fiind marele SUV Kodiaq.

Prima generație a celui mai mare SUV a fost dezvăluită în 2016, apoi a urmat un facelift în 2021, actualizare care a adus pentru cel mai mare model din gama producătorului ceh îmbunătățiri de ordin estetic, dar și tehnic, lucru ce a contribuit la popularitatea acestui model.

Cu peste 750.000 de unități produse până în 2022, putem spune că cehii au găsit rețeta câștigătoare, una pe care au păstrat-o în mare parte și pentru cea de-a doua generație, care a fost prezentată anul trecut.

Acest lucru a născut o întrebare în mintea mea: Încă merită cumpărată prima generație a SUV-ului ceh, acum că un înlocuitor se îndreaptă către dealeri? Pentru a răspunde la această întrebare și nu numai, am luat pentru un test de final de carieră un exemplar din prima generație.

Prima generație Skoda Kodiaq are în continuare un aspect modern

Odată cu facelift-ul din 2021, producătorul ceh a operat o serie de modificări în materie de design. Mașina vine acum cu o grilă a radiatorului mai dreaptă, bare de protecție noi și o capotă redesenată. Farurile au fost îngustate, iar tehnologia LED a fost inclusă în echiparea standard, cu faruri full LED Matrix disponibile opțional.

Pe lateral, mașina nu a suferit schimbări majore, însă în spate a primit stopuri noi și un difuzor redesenat în partea inferioară a barei de protecție. Mașina din testul nostru a fost un exemplar în echipare Style cu ceva dotări, printre care se numără și jantele de 19 inch, care nu au afectat în mod negativ ținuta de drum a mașinii, plus că umplu mai bine pasajele roților și conferă mașinii un aspect mai plăcut.

Partea din spate a primit odată cu facelift-ul stopuri nou cu tehnologie LED. În plus, semnalizările dinamice oferă mașinii un plus de prospețime și mai înveselesc partea din spate, care este cât se poate de cuminte. Dacă sunteți în căutarea unui aspect mai sportiv, nivelul de echipare Sportline sau versiunea de top, Kodiaq RS, vor oferi un pachet vizual mai dinamic.

La interior, cuvântul de ordine este „practicalitate”

Interiorul Skodei Kodiaq este un spațiu uriaș, arhisuficient pentru nevoile unei familii. Mașina măsoară 4.697 mm în lungime și are un ampatament lung de 2.788 mm, astfel că spațiul pentru pasageri este cât se poate de generos. Postul șoferului este aerisit, poziția la volan este înaltă, iar comenzile sunt amplasate logic în cabină, astfel că nu trebuie să cauți prea mult după ele și te poți acomoda imediat cu mașina și funcțiile sale.

Pasagerii de pe rândul al doilea de scaune se bucură de spațiu din belșug, chiar și în spatele unui șofer mai înalt. Data fiind forma pătrățoasă, spațiul pentru cap nu reprezintă o problemă, nici măcar pentru pasagerii înalți. În plus, mașina din testul nostru a fost echipată cu Sleeping Pack, dotare ce include o pătură și suporturi pentru cap integrate în tetierele banchetei spate. Astfel, poți trage un pui de somn în liniște, fără să fii aruncat dintr-o parte în alta.

Skoda Kodiaq nu duce lipsă de spații de depozitare. Consola centrală adăpostește o tavă de încărcare wireless și un suport normal pentru un al doilea telefon mobil. Cotiera centrală este ajustabilă atât pe înălțime, cât și pe lungime, iar tăvița inteligentă de dedesubt poate oferi fie suporturi de pahare, fie un spațiu de depozitare suplimentar. Nu în ultimul rând cele două torpedouri maximizează stocarea la bordul Skodei Kodiaq.

Fețele de uși, atât în față cât și în spate, sunt acoperite cu pâslă, ceea ce contribuie la calitatea percepută, plus că nimic din ce vei pune acolo nu va zornăi. Probabil că cel mai mare atu al acestei mașini este portbagajul. Cu un volum de 835 de litri ce poate fi majorat până la 2.050 de litri prin rabatarea banchetelor, nu cred că vor exista plângeri legate de spațiul de încărcare. Mașina testată de noi a fost dotată și cu cel de-al treilea rând de scaune, pe care îl recomandăm doar copiilor sau adulților nu foarte înalți.

Skoda Kodiaq ține pasul cu era modernă

Chiar dacă nu oferă cea mai nouă generație de tehnologii, prima generație a Skodei Kodiaq va satisface ce mai mare parte dintre utilizatori. Instrumentarul de bord este complet digital, oferind o rezoluție bună și o sumedenie de opțiuni de configurare. Poți avea harta, poți avea date despre consum, viteză, sursele media și multe altele. Mi-ar fi plăcut ca rata de refresh să fie puțin mai bună și să răspundă mai repede la comenzi. Tabloul de bord este acompania de un ecran central de 8 inch, care dispune de Android Auto și Apple CarPlay inclusiv wireless.

Îmi place că etajul climatizării a fost păstrat în format fizic, fiind ușor de controlat în orice situație și că butonul sistemului Start/Stop este montat la vedere, fiind ușor accesibil. De asemenea, modurile de condus se controlează de la un buton de pe consola centrală, iar sistemele de asistență sunt ușor de accesat în meniul mașinii. Este un lucru îmbucurător, deoarece alerta pentru părăsirea benzii de circulație este destul de sensibilă și poate deveni agasantă după un timp.

Kodiaq nu este o mașină care te va obosi la drum lung, grație scaunelor confortabile, dar și a pilotului automat adaptiv, care funcționează foarte bine din experiența pe care am avut-o cu mașina. Știe să mențină corect banda, nu frânează brusc (decât dacă este nevoie, bineînțeles) și accelerează progresiv, fără să smucească. Per total, chiar dacă nu este echipată cu cele mai noi tehnologii, prima generație Kodiaq se achită cu brio de majoritatea cerințelor clientului modern.

Ținuta de drum te îmbie să faci drumuri lungi

Skoda Kodiaq nu este o mașină de oraș, ci se pretează perfect oamenilor ce au nevoie de un vehicul în care să parcurgă distanțe lungi. Odată cu facelift-ul primei generații, Skoda a făcut câteva modificări pentru a îmbunătăți viața ocupanților. Printre aceste modificări se numără și o antifonare mai bună. Iar acest lucru se simte: la viteze de autostradă poți purta o conversație fără să ridici tonul, singurul zgomot mai prezent fiind cel generat de oglinzile retrovizoare. Sunt mari, dar asigură o vizibilitate foarte bună, așa că nu mă pot plânge.

Mașina pe care am avut-o la dispoziție pentru test a fost dotată și cu suspensia adaptivă, care transformă Kodiaq la apăsarea unui buton. Poți alege dintre mai multe moduri de rulare, existând 3 trepte de amortizare. Cea mai moale transformă mașina într-un covor plutitor, dar vine cu un cost: ruliu pronunțat. Am folosit modul Normal în cea mai mare parte din timp, dar am selectat și modul sport, caz în care suspensia se întărește simțitor. Nu devine tocmai o mașină sport, dar este simțitor mai stabilă pe viraje.

Îmi place că există și modul Individual, în care șoferul poate selecta tăria direcției, răspunsul transmisiei și tăria amortizoarelor în mod separat, astfel că poate fi creat un profil care să se muleze mai bine pe nevoile fiecăruia.

Motorul diesel încă are un loc în piață

Nu în ultimul rând, trebuie să vorbim despre motor. Prima generație Kodiaq a fost disponibilă cu diferite motorizări pe benzină, dar și diesel. Eu am avut la dispoziție cel mai puternic motor pe motorină care a fost montat pe facelift-ul acestei prime generații. Este vorba despre un propulsor de 2,0 litri, cu patru cilindri, care produce 200 CP și 400 Nm cuplu maxim. În combinație cu transmisia automată DSG cu 7 trepte, poate oferi performanțe decente și consumuri bune de carburant. Mai mult, Skoda declară că emisiile de oxid de azot au fost reduse cu până la 80%, grație celor două convertizoare catalitice montate unul în prelungirea celuilalt și a injecției de AdBlue.

În această configurație, Skoda Kodiaq poate accelera de la 0 la 100 în 7,8 secunde, iar viteza maximă este de 218 km/h. Mașina se mișcă bine, iar dacă treci cutia în Sport poți face depășiri fără nicio emoție, dar Kodiaq este mai mult despre drumuri lungi și liniștite. Motorul este bine antifonat, dar îl vei auzi în ture mai înalte.

Eficiența acestui motor și-a făcut simțită prezența, mai ales la drum lung. În oraș vă puteți aștepta la consumuri de 10-11 litri/100 de kilometri. Dar, odată ce părăsești orașul, motorizarea diesel își intră în drepturi și își arată atuurile la drum lung. După câteva sute de kilometri parcurse la volanul mașinii, am obținut un consum mixt de 6,5 litri/100 de kilometri, ceea nu este o valoare deloc rea pentru un SUV cu 7 locuri.

Concluzii

Dacă nu ții morțiș să ai cele mai noi tehnologii, prima generație a SUV-ului Skoda Kodiaq rămâne o alegere demnă de luat în calcul. Cel mai mare SUV din portofoliul cehilor oferă o suită bună de sisteme de siguranță și asistență, dotări de confort și tehnologii suficient de moderne pentru majoritatea clienților.

Designul încă rezistă, chiar și în 2024, dat fiind și că cea de-a doua generație nu s-a îndepărtat prea tare de conceptul inițial de design. Bineînțeles, unele elemente își arată vârsta, elemente precum unele butoane din interior sau sistemul de infotainment. Cu toate acestea, pachetul rămâne unul atractiv, mai ales pentru familiile care au nevoie de o mașină spațioasă și economică. În plus, acum că noua generație a fost lansată, ați putea găsi oferte pentru exemplarele din prima generație aflate în stocul dealerilor.

Cât despre prețuri, o astfel de Skoda Kodiaq, nivel de echipare Style, cu motorizare de 2,0 litri și 200 CP, plus ceva dotări, are un preț de listă de 49.838 de euro cu TVA inclus.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor / Mihai Pop


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide