Test Drive Volvo EX30: Micul experiment al suedezilor

Autor: Ionuț Vîlciu 08 apr. 2024 Știri auto

Volvo a decis care îi va fi viitorul și mizează pe o gamă complet electrică. Producătorul suedez vrea ca până în 2030 să vândă doar mașini electrice, iar noul EX30 pare că dă tonul revoluției electrice a suedezilor.

Cu EX30, producătorul suedez intră pe un teren nou, anume în segmentul SUV-urilor de segment B. Dacă XC40 și C40 au fost și sunt concurenții săi în segmentul SUV-urilor compacte, EX30 vrea să se impună în clasa subcompactă a modelelor electrice cu o platformă nouă și un design fresh, iar concurenți premium nu prea are, cel puțin deocamdată.

Astfel, Volvo plănuiește să atragă clienți noi, într-un segment în care nu s-a mai aventurat până acum, cu o mașină ce oferă performanțe bune, cu prețuri apropiate ce cele ale unor modele care nici nu fac parte din clasa premium. Mașina dispune de puteri cel puțin decente, inclusiv la capitolul încărcare, iar autonomia ar putea reprezenta un alt selling point, chiar și pentru acest mic SUV gândit pentru mediul urban.

Designul este diferit, dar îl recunoști instant ca fiind un Volvo

Fiind un model exclusiv electric, construit pe o platformă dedicată modelelor electrice, Volvo a profitat și a încercat să facă din EX30 o mașină cât mai aerodinamică. Astfel, nu avem o grilă frontală, ci doar o fantă îngustă în partea inferioară a barei de protecție, un profil simplu, ușor aplecat către spate și un spate curat.

Chiar și așa, EX30 păstrează elementele de design specifice unui Volvo modern, printre care se numără farurile LED cu semnătură luminoasă în forma literei T, umerii lați și stopurile verticale, ușor reinterpretate în acest caz.

În ochii mei, cel puțin, EX30 nu arată ca un SUV, ci mai degrabă ca un hatchback un pic mai înalt, ceea ce nu este un lucru rău. Jantele cu dimensiuni de până la 20 de inch, cu care mașina din testul nostru a fost echipată, contribuie și mai mult la acest aspect de hot hatch suedez.

Hot hatch este și pe dedesubt

Aparențele înșală amarnic în cazul lui Volvo EX30, deoarece în spatele designului minimalist, tipic scandinav, se ascund până la 428 CP. Cea mai puternică versiune a noului model electric folosește două motoare electrice și dezvoltă 428 CP, permițând mașinii să accelereze de la 0 la 100 km/h în 3,6 secunde. EX30 devine astfel cel mai rapid Volvo din istorie.

Nu vă faceți griji, până și cea mai slabă versiuni dezvoltă 272 CP și face „suta” în 5,7 secunde. Eu am avut la dispoziție mezinul gamei, un exemplar dotat cu un singur motor de 272 CP și bateria mare, capabil să accelereze de la 0 la 100 km/h în 5,3 secunde.

Gama EX30 este deschisă de versiune cu 272 CP și bateria LFP de 49 kWh net (51 kWh brut), ceea ce ar trebui să asigure o autonomie maximă de 344 de kilometri cu o singură încărcare. Urmează versiune din testul nostru, dotată cu același motor pe puntea spate, dar cu o baterie mai mare, de 64 kWh net (69 kWh brut), care promite până la 480 de kilometri cu o singură încărcare.

Cea mai cea dintre toate în materie de forță brută este versiunea Twin Motor, cu două motoare electrice și 428 CP. Aceasta folosește aceeași baterie de 64 kWh, dar poate accelera până la 100 km/h în 3,6 secunde, poate puțin excesiv pentru o mașină atât de mică. O putere mare aduce cu sine responsabilități pe măsură sau, în acest caz, o autonomie mai mică, de până la 460 de kilometri.

Versiunile echipate se pot încărca cu până la 153 kW de la stațiile de încărcare rapidă și 22 kW de la stațiile de încărcare AC. Versiunea de bază poate trage maximum 134 kW de la o stație DC și doar 11 kW de la un punct de încărcare AC.

Cum stăm cu autonomia?

Chiar dacă Volvo EX30 se recomandă a fi un model citadin, l-am scos la o plimbare de câteva sute de kilometri pentru a vedea cât de bine se descurcă la drum întins. În total, am parcurs puțin peste 400 de kilometri la bordul mașinii, atât în oraș, cât și în afara sa. În București am văzut consumuri de aproximativ 18-19 kWh, în funcție de cât de greu îți este piciorul drept.

La drum întins, pe drum național, consumurile fluctuează în funcție de viteză, trafic sau chiar intensitatea vântului, astfel că am văzut valori cuprinse între 15 și 19 kWh, media finală fiind de 17,3 kWh/100 de kilometri. Dacă alegi să mergi pe autostradă, consumul va trece simțitor de 20 kWh per suta de kilometri.

La finalul weekendului petrecut cu mașina, Volvo EX30 îmi indica pe bord un consum mediu de 16,6 kWh/100 de kilometri, medie în care intră atât mersul urban, cât și extraurban. Poți obține 400 de kilometri autonomie din bateria versiunii Single Motor Extended Range cu un parcurs cumpătat, mai ales dacă temperaturile exterioare sunt suficient de blânde.

Cum se conduce în viața de zi cu zi?

EX30 nu este o mașină mare, iar acest lucru îi conferă o agilitate foarte bună, în ciuda masei totale de peste 1.900 de kilograme. Faptul că are motorul amplasat pe puntea spate o face să fie jucăușă și plăcută la condus, dar rămâne un Volvo și știe când să intervină pentru a preveni orice pericol iminent.

Mașina nu are moduri de condus, dar suspensia oferă un mix bun între confort și dinamică, chiar și cu jantele de 20 de inch. Direcția nu este foarte comunicativă, dar are 3 moduri din care poți alege pentru fermitate. Am fost plăcut surprins de cât de bine este calibrat modul One Pedal Drive, care funcționează foarte bine în oraș și oferă cu adevărat o experiență de condus cu o singură pedală.

EX30 măsoară doar 4,23 metri în lungime și are un ampatament lung de 2,65 metri, ceea ce îl face un model potrivit pentru mediul urban, dar nu vă așteptați la un spațiu vast pentru pasageri sau bagaje. Portbagajul de 318 nu este uriaș, dar este bine compartimentat și este completat de un frunk. De asemenea, pentru că mașina folosește un soundbar Harman Kardon integrat în bord, nu există boxe în fețele de uși, fapt ce a creat spații suplimentare de depozitare.

Pasagerii din față nu vor avea probleme cu spațiul, însă cei mai înalți s-ar putea să stea destul de înghesuiți pe locurile din spate din cauză că nu este foarte mult loc pentru picioare, iar plafonul plonjează ușor către spate. Chiar și așa, patru adulți pot încăpea fără mari probleme în Volvo EX30.

Minimalism și multă tehnologie

Așa pot cataloga interiorul lui Volvo EX30. Volvo a decis să arunce un ochi la ceea ce a făcut Tesla în ultimii ani și a creat un interior aproape lipsit de butoane, în care tronează un ecran de 12,3 inch. Sistemul rulează Android Automotive și funcționează bine, oferind inclusiv posibilitatea de a descărca aplicații precum Waze sau Spotify.

În ciuda ecranului central generos, am simțit lipsa unui instrumentar de bord. Pentru a vedea cu ce viteză te deplasezi, trebuie să te uiți în ecranul central. În unele cazuri, mașina te avertizează că nu ești atent, cu toate că doar voiai să vezi cu ce viteză te deplasezi. Este un mic cerc vicios și mi-ar fi plăcut ca Volvo să ofere măcar opțiunea unui head-up display.

Restul interiorului este, așa cum spuneam, minimalist. Totul are acel aer pur scandinav, materialele sunt bune, cu plastice mai tari în partea de jos a cabinei. Dar toate zonele de contact sunt îmbrăcate cu materiale moi, plăcute la atingere, iar ergonomia este aproape fără cusur. Îți ia puțin timp să te obișnuiești cu controalele scaunelor, care sunt ușor neortodoxe și cu comenzile geamurile, care au fost amplasate central.

Ca orice Volvo, EX30 pune accentul pe siguranță. Încă nu a fost testat, dar mă aștept la un scor mare, având în vedere suita de asistenți de care mașina dispune: asistent pentru frânarea autonomă, asistent pentru menținerea benzi, pilot automat adaptiv, camere la 360 de grade cu o rezoluție foarte bună etc.

Concluzii

EX30 vrea să atragă clienți noi pentru Volvo, oameni tineri care caută mobilitate cu zero emisii. Designul, trenurile de rulare moderne, uzul de materiale reciclate la interior, suspensia bine calibrată și caracterul jucăuș reprezintă ingrediente bune pentru o rețetă de succes.

Cu toate acestea, mi-ar fi plăcut un interior cu mai multe comenzi fizice, fără o dependență atât de mare de ecranul central, dar cel mai mult am simțit lipsa unui afișaj în raza vizuală a șoferului. Dacă nu un instrumentar de bord, măcar un head-up display cu informațiile necesare, precum viteza de deplasare, ar fi fost binevenit.

Pe lângă designul distinctiv Volvo, interiorul bine asamblat și cifrele de autonomie convingătoare, Volvo EX30 are un as în mânecă, iar acela este prețul. Cel mai ieftin EX30 pornește de 38.500 de euro, cu TVA inclus. Acesta îl face să fie o alternativă interesantă pe piața mașinilor electrice, în special în segmentul premium. Dacă dorești versiunea cu baterie mare și cel mai înalt nivel de echipare, așa cum a fost mașina testată, va trebuie să scoți din buzunare suma de 53.860 de euro cu TVA inclus.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor / Mihai Pop


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide