Test drive Citroen C4 1.2 PureTech 130 EAT8 – Lecția de desen

Autor: Elena Luchian 11 mai 2021 Test drive

Așa desenează ei, francezii de la Citroen. Complicat și nonconformist. Așa își plimbă ei creioanele pe hârtie. Atent ca și cum nu ar avea gumă de șters. Citroen C4 este o lecție de desen. Am testat versiunea Citroen C4 1.2 PureTech S&S 130 EAT8, cu transmisie automată cu opt trepte și echipare Shine.

GALERIE FOTO

A fost un hatchback. Apoi a venit și ca sedan. A apărut cu denumiri ca Picasso, Aircross, Cactus. Acum e SUV coupe. Dacă înainte era supus riscului de a se rătăci în mulțimea de compacte, sedanuri și monovolume care invadaseră orașele înainte de fenomenul “SUV”, acum n-are nicio șansă să treacă neobservat. Citroen C4 s-a reinventat de-a lungul celor 17 ani pe piață. A prins valul și a mers cu el și și-a ținut echilibrul. Acum nu seamănă cu nimic din ce vedem pe piață.

Test drive Citroen C4 (9)

GALERIE FOTO

Francezii au găsit rețeta. Îmbrăcat în Brun Caramel, cu jante din aliaj și finisaj diamantat Camelia de 18 inci, cu designul său futurist, luminile de zi în forma literei “Y” și stopurile cu aspect 3D, Citroen C4 atrage ca un magnet. E o lecție de desen și inspirație. Trasat cu atenție la detalii, fluid și dinamic, hatchback-ul s-a transformat în SUV coupe. E nonconformist și pare mândru de asta.

O bilă albă trebuie acordată pentru faptul că cele două terminații ale evacuării. Da, sunt reale, ceva tot mai rar în industrie.

Test drive Citroen C4 1.2 PureTech – Cum se conduce?

Am avut la test versiunea cu motor 1.2 PureTech cu 130 de cai putere și transmisie automată. Motor de 1,2 litri pentru un SUV? Sună submotorizat pentru un model care măsoară 4.360 de milimetri în lungime, 1.800 de milimetri în lățime și 1.525 de milimetri în înălțime? Poate că sună, dar nu e. Unitatea turbo cu trei cilindri, 130 de cai putere și 230 Nm este extrem de agilă. Cuplează modul sport și ai o mașină de încredere în depășiri. C4 reacționează spontan la orice apăsare de pedală, iar padelele de pe volanul cu partea centrală fixă te fac să te simți că ai totul sub control.

Test drive Citroen C4 (7)

GALERIE FOTO

La viteze de autostradă, modelul dovedește o izolare fonică bună, așa că cei aflați la bord nu vor fi nevoiți să ridice tonul pentru a se face auziți.

Mașina accelerează de la 0 la 100 km/h în 9,4 secunde și atinge o viteză maximă de 200 km/h. Sunt cifre cu care nu multe modele de volum cu gardă mare la sol se pot lăuda.

Previzibil, în modul Eco, C4 amorțește. Modul Normal e ideal pentru orașul cu trafic bară la bară, ca să nu-ți pierzi răbdarea în urmărirea mașinii din față în coloană la semafor. Pe loc, îți aduci aminte că ai de-a face cu un motor în trei cilindri. Vibrațiile transmise în cabină sunt cu adevărat deranjante.

E greu spre imposibil să atingi consumul declarat de francezi de 5,4 litri/100 km în regim mixt, mai ales dacă îți place cum se mișcă mașina atunci când apeși accelerația. În Bucureștiul cu trafic bară la bară, în bord a apărut 8,2 l/100 km. Evident, consumul a scăzut pe drum național până la 6,2 l/100 km. Previzibil, a crescut din nou la puțin peste 7 l/100 km pe autostradă, la 130 km/h.

Suspensia cu amortizare hidraulică progresivă maschează bine denivelările, dar transmite în cabină niște zgomote care te surprind la început.

Test drive Citroen C4 – O cabină inspirată

Cabina lui Citroen C4 a fost desenată de designeri inspirați, cu un simț practic dezvoltat. Plastic plăcut la atingere pe bord, scaune Advanced Comfort foarte confortabile, îmbrăcate într-o combinație de piele ecologică și textil Metropolitan Grey, spații dde de depozitare la îndemână sunt printre elementele care caracterizează spațiul pus la dispoziție de modelul francez. Natura practică este confirmată de prezența unui spațiu amplasat deasupra torpedoului, în care pot fi depozitate documente, de exemplu.

Asigură o ambianță sportivă volanul multifuncțional cu partea inferioară aplatizată, iar head-up display-ul aduce în câmpul vizual informațiile necesare cu privire la rulare. Ecranul tactil de 10 inci propune meniul familiar de la modelele Peugeot. Nu reacționează rapid la comenzi, dar, cu răbdare, te obișnuiești și poți accesa funcția dorită.

Test drive Citroen C4 (20)

GALERIE FOTO

În partea din spate, designerii au sacrificat spațiul la cap de dragul unui look interesant. Nu au greșit. Au știut de la început ce vor. Linia descendentă a plafonului i-ar putea deranja pe pasagerii înalți.

Tot de dragul designului, spațiul în portbagaj e departe de a fi printre cele mai generoase din segment. Dar 380 de litri, comparabili cu cei puși la dispoziție de o compactă, ajung pentru un weekend prelungit la munte. O serie de sisteme de ancorare eficientizează spațiul.

Luneta îngustă și înclinată, montanții lați și eleronul cu rol decorativ care o străbate de la un montant la altul complică viața la volan când mașina nu este echipată cu o cameră de marșarier. Sunt de ajutor și senzorii de parcare față/spate cu care este echipată mașina de test.

Cât costă noul Citroen C4?

Versiunea testată de noi, Citroen C4 1.2 PureTech S&S 130 EAT8 cu echipare Shine, cu o listă generoasă de opționale, ajunge la 24.863 de euro. Pe lista de dotări suplimentare se regăsesc un Pack Security 4 Plus, cotat la 216 euro, pachetul de iarnă cu parbriz, volan și scaune față încălzite, în valoare de 464 euro, dar și Connected Cam pentru înregistrarea traficului, în valoare de 278 de euro. Tot opțională este și vopseaua metalizată (418 euro).

Pentru cei care nu au nevoie de toate acestea, C4 pornește în România de la 17.900 de euro. Este suma trecută în contul versiunii cu motor de 1,2 litri și 130 de cai putere, cuplat la o transmisie manuală cu șase trepte și cu echipare de bază Feel.

Verdict

Nonconformistul Citroen C4 cu motorul de 1,2 litri cu 130 de cai putere este o surpriză. Una nonconformistă. Designul este o lecție de desen altfel, așa cum predau doar designerii vizionari. Pe șosea, C4 te surprinde prin agilitate și ești tentat să-l forțezi ca să te distrezi. Astfel, n-ar trebui să surprindă cifrele de consum care nu seamănă cu cele oficiale.

Date tehnice:

Model Citroen C4 Shine 1.2 PureTech S&S 130 EAT8
Motor 1.2 l, 3 cilindri
Cilindree 1.199 cm3
Transmisie Automată, 8 trepte
Tracțiune Față
Putere maxima (CP/rpm) 131/5.500
Cuplu maxim (Nm/rpm) 230/1.750
Accelerație 0-100 km/h 9,4 secunde
Viteza maximă 200 km/h
Lungime 4.360 mm
Lățime 1.800 mm
Înălțime 1.525 mm
Ampatament 2.670 mm
Gardă la sol 156 mm
Masă proprie 1.278 kg
Volum portbagaj 380 de litri
Preț de pornire (euro, TVA inclus) 17.900 euro
Preț versiune testată (euro, TVA inclus) 24.300 euro
Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide