TEST: Mini Paceman – Englezul plasat între lifestyle şi funcţionalitate

Autor: Adrian Mihălţianu acum 7 ani Test drive

În cadrul testului am avut la dispoziţie un model Mini Cooper S Paceman echipat cu un motor de 1,6 l pe benzină cu o putere de 184 CP şi un cuplu maxim de 240 Nm disponibil în plaja 1.600 – 5.000 rpm, direcţionate spre puntea faţă de o transmisie automată cu şase rapoarte de viteză.

Pus la treabă, motorul este vivace şi răspunde prompt şi destul de sonor – însă fără să exagereze – la orice apăsare a pedalei de acceleraţie, ajutat şi de cutia de viteze. Mini specifică un consum mediu teoretic de 6,6 l/100 km pentru Cooper S Paceman echipat cu motorizarea amintită mai sus, însă cel scos de mine s-a situat la 9,2 l/100 km, în condiţiile în care am m-am jucat de câteva ori cu butonul Sport. Buton care dictează cutiei de viteze să schimbe treptele la turaţii mai mari şi care face ca motorul să capete un plus de zgomot dar să şi reacţioneze pe măsură.

În ceea ce priveşte ţinuta de drum, Paceman dă dovadă de stabilitate şi ruliu redus, însă efectul pronuţat de torque-steering va face ca volanul să-ţi joace în mâini la demaraje mai ferme. Totuşi, acceleraţia este liniară şi simţi cum acul vitezometrului se deplasează spre dreapta, iar în depăşiri maşina îşi dă o senzaţie de siguranţă pentru că îţi pune pe tavă destule resurse ca să te scoată dintr-o eventuală situaţie neplăcută.

Alfel, direcţia este uşoară şi distractiv de pus la treabă printre obstacolele urbane, printre care te simţi ca într-un cart. Aceasta îţi va oferi suficient feedback în condiţiile unui stil cuminte de condus, deşi nu trebuie să uităm faptul că Paceman nu este o sportivă ci mai degrabă un vehicul cool excelent pentru deplasările prin oraş, de exemplu la mall sau la restaurant. 

Suspensia rămâne tare, aşa cum ne-a obişnuit Mini până acum, lucru care nu ar deranja dacă drumurile de la noi ar fi de alt standard. Împreună cu anvelopele Runflat, aceasta pur şi simplu nu reuşeşte să absoarbă şocurile cauzate de denivelările şi gropile apărute în asfalt după sezonul rece.

Mai mult, în momentul în care nu mai reuşeşti să eviţi toate gropile şi intri cu o roată în una din ele, chiar şi la viteză mică, în încetinire la culoarea roşie a semaforului, zgomotul înfundat se va auzi în toată intersecţia şi va întoarce capete, aşa cum aveam să aflu ulterior.

Acum că am văzut ce poate să facă Mini Paceman, e timpul pentru preţuri şi concluzii, pe pagina următoare.

Pagini: 1 2 3 4



Comentarii
Inchide