Lista țărilor care vor interzice vânzarea mașinilor pe benzină și motorină

Autor: George Cristea 07 ian. 2021 Știri auto

De la scandalul Dieselgate, veștile despre țări și orașe care vor interzice vânzarea de mașini noi pe benzină și diesel continuă să sosească. Iată care este lista țărilor care vor interzice vânzarea mașinilor pe benzină și motorină în perioada următoare.

Intră în Galeria FOTO

Într-un moment în care la nivelul Uniunii Europene se discută o eliminare a mașinilor noi pe benzină și motorină începând cu 2013, mai multe țări au luat problema în propriile mâini și au anunțat planuri similare. Unele sunt mai agresive, în timp ce altele urmăresc păstrarea situației actuale cât mai mult timp posibil.

Părerile sunt unanime, însă: în cel mai relaxat scenariu, niciun producător auto nu va mai putea vinde mașini cu motoare termice după 2050 nu doar în Europa, ci și în celelalte țări ale lumii. În cazul țărilor care au anunțat măsuri agresive în ceea ce privește poluarea, se remarcă Norvegia, unde vânzarea mașinilor noi pe benzină și motorină va înceta în 2025.

Lista țărilor care vor interzice vânzarea mașinilor pe benzină și data de la care intră în vigoare interdicția

Iată cum se prezintă situația pe continentul european:

 

Care este situația în afara Europei?

Nu doar europenii sunt preocupați de reducerea poluării. Iată cum stă situația pe alte continente:

  • Coreea de Sud analizează posibilitatea de a interzice mașinile noi pe benzină din 2035.
  • Egipt intenționează să permită comercializarea exclusiv a mașinilor electrice din 2040.
  • Hong Kong intenționează să interzică circulația mașinilor pe benzină și motorină din 2030 sau 2040.
  • India are ca target vânzarea de mașini exclusiv electrice înainte de 2030 și intenționează să interzică vehiculele cu două și trei roți alimentate pe benzină din 2025.
  • Israel va interzice vânzarea de mașini pe benzină noi după 2030.
  • Japonia va interzice vânzarea de mașini noi pe benzină din 2035.
  • Sri Lanka va interzice circulația tuturor mașinilor alimentate cu combustibili fosili din 2040.
  • Statele Unite discută o inițiativă prin care impune ca 50% dintre mașinile vândute în 2025 în SUA să fie cu emisii zero. Ulterior, acest procent va crește în fiecare an cu 5% până va atinge 100% în 2035.
  • Taiwan va permite după 2040 comercializarea exclusiv a mașinilor electrice.

Trebuie spus că sunt multe goluri în aceste planuri. Există, astfel, țări care nu au anunțat nicio intenție în reducerea numărului de mașini pe benzină și motorină. De asemenea, există țări care și-au anunțat intenția în acest sens, dar fără a depune vreo inițiativă legislativă concretă pentru interzicerea mașinilor cu motoare termice.

În mod regretabil, România nu a anunțat nicio intenție de a limita vânzările de mașini noi cu motoare termice. A existat o singură inițiativă la nivelul Bucureștiului, anul trecut, care a fost abandonată în urma protestelor care amenințau să deraieze campania electorală a primarului în exercițiu la acea dată, Gabriela Firea.

sursa: ICCT

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide