Să înţelegem mai bine FIABILITATEA maşinilor

Autor: Oraan Mărculescu acum 6 ani Dosar & Analize

Fiabilitatea este, prin definiţie, probabilitatea ca un sistem să-şi îndeplinească funcţiile pentru care a fost proiectat fără a se defecta, în condiţii specificate, pentru o anumită perioadă de timp şi cu un nivel de încredere dat. Deci, pentru a înţelege mai bine fiabilitatea maşinilor, trebuie înţeles mai bine cum funcţionează şi cum trebuie întreţinută o maşină. 

Pentru majoritatea covârşitoare a şoferilor, fiabilitatea este un termen foarte vag, dar care, în principal, reprezintă aptitudinea unui produs de a funcţiona fără a se defecta. Din cauza superficialităţii, de obicei nu se iau în considerare factorii pe care îi regăsim chiar în definiţia fiabilităţii: ”condiţii specificate”, ”o anumită perioadă de timp”, ”un nivel de încredere dat”.

Multora le va veni greu să creadă că fiabilitatea arată AŞA. Pentru că e, de fapt, o funcţie matematică

La care mai adăugăm componenta foarte importantă a… folclorului. De cele mai multe ori, un model este considerat fiabil în funcţie de ”ce se aude de pe la alţii”, lucru valabil mai ales în domeniul maşinilor second hand.

Din cauza varietăţii condiţiilor de exploatare, orice statistică în domeniul fiabilităţii trebuie privită circumspect, fiind cel mult un indicator suplimentar de orientare. Principial, însă, o maşină este fiabilă dacă a fost utilizată şi întreţinută în mod corespunzător – chestiuni pe care absolut nimeni nu le poate garanta.

În concluzie, fiabilitatea este doar o probabilitate de bună funcţionare a unei maşini. Sau un indicator al calităţii de fabricaţie a componentelor maşinii respective. O calitate superioară (deci un preţ mai ridicat) duce şi la o probabilitate de defectare mai mică, ceea ce înseamnă o fiabilitate mai bună.

Dai un ban, dar ştii că face. Dar cât de mult costă fiabilitatea? Îţi permiţi?

Însă aici intervine şi percepţia utilizatorului: în ce măsură eşti dispus să cheltuieşi mult pentru o fiabilitate cât mai bună? Până la urmă, totul se reduce la bani, iar, în lumea reală, nu mai contează aşa de mult durata de funcţionare fără probleme a unui produs , ci raportul între numărul de defecţiuni şi preţul reparaţiilor acestora, de preferat fiind ca frecvenţa incidentelor să fie cât mai mică, iar costurile de remediere cât mai reduse.

Din nefericire, economia de piaţă se bazează în primul rând pe producerea şi vânzarea de produse noi, aşa încât pentru constructorii auto a devenit neprofitabil să facă maşini foarte fiabile, deoarece clienţii tind să-şi schimbe maşinile mai rar.

Dacă Mercedes-Benz ar fi continuat să facă maşini la fel de rezistente precum ”Cobra”, ar fi falimentat…

Deci, odată cu evoluţia tehnologică, fiabilitatea în concepţia producătorilor auto se reduce la funcţionarea cât mai puţin problematică a unei maşini într-un interval rezonabil – care, acumi, reprezintă în jur de 4-5 ani. După care probabilitatea unei bune funcţionări scade dramatic, fiabilitatea fiind doar o loterie din care clienţii pierd mai mult sau mai puţin.

Prin urmare, pe principiul ”poartă-te cu propriul corp ca şi cum ai avea nevoie de el 100 de ani”, vă invit în continuare să înţelegeţi ceva mai bine cum funcţionează principalele sisteme ale unei maşini şi de ce e importantă mentenanţa acestora.

Să începem cu motorul, PE URMĂTOAREA PAGINĂ

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7Comentarii
VIDEO | Moment ŞOCANT în direct la TV. Camerele au surprins totul:
VIDEO | Moment ŞOCANT în direct la TV. Camerele au surprins totul: "M-ai violat, m-ai făcut de ruşine!"
Corina Bud încinge internetul! S-a lăsat fotografiată goală-pușcă. Arată fenomenal la 39 de ani FOTO
Corina Bud încinge internetul! S-a lăsat fotografiată goală-pușcă. Arată fenomenal la 39 de ani FOTO
Dincă și-a denunțat complicele. Risipițeanu e adevăratul
Dincă și-a denunțat complicele. Risipițeanu e adevăratul "monstru din Caracal"
„Şefule, de ieri vreau să dau de tine. Să ştii că ai de la mine...” / Discuţie incredibilă între şeful de post şi mama unor răpitori
„Şefule, de ieri vreau să dau de tine. Să ştii că ai de la mine...” / Discuţie incredibilă între şeful de post ...
Cristi Borcea lovește din nou: 'O iubește ca un nebun și va mai avea copii'
Cristi Borcea lovește din nou: 'O iubește ca un nebun și va mai avea copii'
Nerecomandat pentru cei sensibili. Deznodământul surprinzător al luptei dintre un piton uriaş, un bursuc şi doi şacali | VIDEO
Nerecomandat pentru cei sensibili. Deznodământul surprinzător al luptei dintre un piton uriaş, un bursuc şi doi şacali ...
O vezi zilnic la TV, dar habar nu aveai ce ascunde vedeta de la noi pe sub haine! Imaginile momentului FOTO HOT
O vezi zilnic la TV, dar habar nu aveai ce ascunde vedeta de la noi pe sub haine! Imaginile momentului FOTO HOT
ATENŢIE, bărbaţi! Dacă FEMEIA ta face asta frecvent este CLAR că te înşală cu altul
ATENŢIE, bărbaţi! Dacă FEMEIA ta face asta frecvent este CLAR că te înşală cu altul
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
Cât te costă să ajungi propriul tău patron. Cu mult mai puţini bani decât te-ai fi aşteptat, îţi poţi deschide propria ta...
Cât te costă să ajungi propriul tău patron. Cu mult mai puţini bani decât te-ai fi aşteptat, îţi poţi deschide ...
De sezon! Cum deszăpezeşti maşina în câteva secunde, fără să te uzi sau murdăreşti. Soluţia INCREDIBILĂ a acestui şofer s-a viralizat [VIDEO]
De sezon! Cum deszăpezeşti maşina în câteva secunde, fără să te uzi sau murdăreşti. Soluţia INCREDIBILĂ a acestui ...
A spart toate audientele! A pozat in sanii goi, la 45 de ani! Vedeta a avut curaj mult. Arata fenomenal
A spart toate audientele! A pozat in sanii goi, la 45 de ani! Vedeta a avut curaj mult. Arata fenomenal
Dragnea rămâne în închisoare! Contestaţia sa a fost anulată
Dragnea rămâne în închisoare! Contestaţia sa a fost anulată
Inchide