Roadster din viitor: Honda EV-STER Concept

Autor: Gabriel Grosoiu 30 nov. 2011 Concepte auto

După ce a îmbogăţit piaţa hibridelor cu modelul CR-Z, primul coupe propulsat şi de energie electrică, Honda ne stârneşte imaginaţia prin intermediul conceptului unui cabriolet atipic, ce urmează a-şi face debutul în cadrul Salonului Auto Tokyo.

EV-STER Concept, aşa cum foarte uşor se poate deduce şi din denumirea sa, este un roadster care foloseşte energia electrică pentru propulsie, având un caracter sportiv subliniat chiar de liniile sale exterioare.

Ca dimensiuni, conceptul celor de la Honda ar putea fi plasat în clasa lui Renault Wind, fiind chiar mai mic decât francez (3.570 mm, faţă de 3833 mm). Totuşi, lungimea şasiului este de 2.325 mm, o dimensiune foarte generoasă pentru cele doar două locuri de care va dispune EV-STER.

Motorul electric al decapotabilei, despre care inginerii de la Honda au preferat să nu spună încă nimic, este alimentat de o baterie li-on de 10 kWh, a cărei energie ajunge către puntea spate. Acumulatorul va necesita un timp de încărcare de doar 3 ore, dacă se foloseşte o priză de 200V sau de 6 ore, în cazul uneia cu o capacitate de 100 V.

Datorită folosirii în exces a fibrei de carbon, Honda EV-STER se poate lăuda cu o prestaţie stradală onorabilă. Astfel, în ciuda vitezei maxime de numai 160 km/h, roadsterul atinge 100 km/h în doar 5 secunde, însă şi mai atractivă rămâne valoarea autonomiei maşinii, care se cifrează la 160 km.

La interior, atmosfera pare destul de primitoare, datorită scaunelor sport, pe care designerii japonezi le-au tapiţat diferit. Astfel, scaunul pasagerului merge pe tonuri negative, în timp ce şoferul va sta aşezat pe un scaun îmbrăcat în materiale viu colorate.

Volanul este, de fapt, o manşă alcătuită din două leviere de dimensiuni deloc neglijabile, iar display-urile care au înlocuit clasicele ceasuri de bord permit reglarea unor parametri precum setarea suspensiilor sau puterea furnizată, după preferinţele şoferului.

Chiar dacă nu a fost înaintată o dată oficială cu privire la o versiune de serie derivată din EV-STER Concept, ar fi foarte interesant dacă Honda ar avea curajul ca în următorii ani să bulverseze segmentul B cu un roadster de dimensiuni urbane, dar perfect ecologic.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide