MAŞINILE AUTONOME: Pasul următor e… fără şofer

Autor: Adrian Mihălţianu acum 6 ani Dosar & Analize

Fie că ne dăm seama sau nu, condusul unei maşini le ocupă şoferilor o bună parte din viaţă. Ce-ar fi dacă li s-ar lua această „povară“ de pe umeri?

Principalul avantaj al unei maşini autonome: activitatea de a conduce, de multe ori obositoare şi stresantă, poate fi înlocuită de lucruri relaxante (comunicarea cu prietenii sau familia, citirea/vizualizarea ştirilor pe internet, urmărirea unui film, etc) sau de alte activităţi din categoria „time is money“ (pregătirea unei prezentări, videoconferinţă sau alte lucruri specifice oamenilor de afaceri ocupaţi). Probabil, în acest fel vom ajunge din nou să vedem maşina ca pe un serviciu, nu ca pe o posesiune care ne ocupă prea mult timp.

 

În anii ’60-’70, lumea filmului a făcut cunoscute câteva personaje pe patru roţi: simpatica broscuţă Herbie, justiţiarul KITT (bazat pe un Pontiac) sau înspăimântătoarea Christine a lui Stephen King. Ce aveau în comun aceste „vedete“? Faptul că… gândeau şi acţionau singure.

În realitate, o maşină autonomă nu e „vie“, ca în filme, ci funcţionează într-un mediu bine controlat de diverse sisteme şi senzori. Controlul e atât de riguros, iar tehnologia atât de evoluată, încât în majoritatea situaţiilor nu mai e nevoie de intervenţia şoferului.

Într-o maşină autonomă nu mai sunt probleme pentru cei care folosesc telefonul sau au consumat băuturi alcoolice ori medicamente. Aceştia au „şofer personal“.

 

Ceea ce înseamnă că timpul şi nervii consumaţi în timpul actului de conducere pot fi economisiţi. Adică o maşină autonomă poate fi considerată drept o maşină cu şofer personal, utilizatorul având libertatea de a face altceva în timpul mersului. Chestiune care, de departe, este cel mai important aport pentru confortul dintr-o maşină.

Siguranţa în trafic este mult mai bună, deoarece sistemele electronice avansate ale maşinilor autonome sunt permanent „la post“ şi reacţionează mai prompt decât şoferii obişnuiţi.

 

Însă şi siguranţa e importantă. Cea mai mare parte a accidentelor rutiere e cauzată de factorul uman, fie pe fond de oboseală, fie din neatenţie sau neadaptarea la condiţiile de drum. Omul e supus greşelii într-o măsură mult mai mare decât computerul, aşa încât un alt mare avantaj pe care îl aşteaptă autorităţile de la maşinile autonome va fi scăderea drastică a accidentelor, mai ales a celor cu victime.

Maşinile autonome funcţionează mult mai eficient (şi în limitele legii) faţă de cele conduse de şoferii obişnuiţi, aşa că e de aşteptat o scădere semnificativă a consumului, deci a poluării.

 

Tot autorităţile speră că electronica avansată va duce la scăderea consumului şi a poluării, deoarece o maşină autonomă va merge mai eficient. Sunt suficiente motivele pentru a aprecia o maşină autonomă?

Să continuăm PE PAGINA URMĂTOARE

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7Comentarii
Inchide