MAŞINILE AUTONOME: Pasul următor e… fără şofer

Autor: Adrian Mihălţianu acum 6 ani Dosar & Analize

Testarea maşinilor autonome a început timid în anii ’70. După 50 de ani şi graţie evoluţiei spectaculoase a tehnologiei, urmează să vedem şi punerea în practică a acestei idei.

Constructorii auto au cheltuit cu testarea maşinilor autonome multe miliarde de euro. Comisia Europeană a investit în proiectul EUREKA Prometheus din 1987 circa 800 de milioane de euro.

 

Google-car: ”Look, mom, no hands!”

 

Însă doar de la jumătatea anilor 2000 cei de la Google au pus pe şosele câteva modele autonome Toyota Prius, echipate cu sisteme video şi radar de peste 150.000 USD, demonstrând viabilitatea aşa-numitelor „maşini robot“ în peste 500.000 km de teste în condiţii reale.

Ulterior, în noua cursă pentru maşinile autonome au intrat şi mari producători auto, cu tehnologii pregătite pentru o eventuală producţie de serie. Mercedes-Benz, Nissan, Volvo, General Motors, Audi sau BMW au un obiectiv îndrăzneţ: 2020 este anul în care ar trebui să putem cumpăra maşini autonome produse de aceşti constructori.

Mulţi vom ajunge să conducem aşa pe la vârsta pensionării…

 

Evident, din punct de vedere tehnologic, acest lucru e realizabil şi mai devreme, însă trebuie rezolvate mai întâi problemele legislative. Deşi autorităţile statului american Nevada sunt primele care au dat o lege, în 2011, care permite accesul maşinilor autonome pe şosele şi autostrăzi, se lucrează febril la un pachet legislativ care să poată fi aplicat în aceleaşi condiţii pe tot mapamondul.

Compania Continental estimează că la jumătatea acestui deceniu vom vedea generalizarea unor sisteme care să asigure conducerea parţial autonomă, în timp ce la finalul deceniului maşinile vor putea merge autonom în mai multe situaţii – în principal pe autostrăzi şi în mediul urban. Undeva după 2025 (deci peste mai mult de 10 ani, de acum încolo) vor fi disponibile maşini complet autonome, care nu vor necesita intervenţia şoferului. Se speră că şi preţurile vor ajunge la un nivel suficient de atractiv, iar sistemele autonome se vor generaliza şi pe maşinile accesibile.

 

La început, tehnologia va fi scumpă, dar analiştii estimează că vom asista în doar câţiva ani la o scădere accentuată a costurilor, maşinile autonome urmând a deveni viabile pentru marele public în jurul anului 2025. Între timp, autorităţile vor ca, după 2050, toate maşinile în circulaţie să fie autonome. 

Să continuăm PE PAGINA URMĂTOARE

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7Comentarii
Inchide