Mercedes-Benz GLA – informaţii oficiale şi foto-video cu noul Mercedes GLA

Autor: Oraan Mărculescu 11 sept. 2013 Prezentări

LIVE: Prim contact cu Mercedes-Benz GLA, la Frankfurt

Noul GLA o fi doar un A-Klasse supraînălţat şi cu tracţiune integrală, dar trebuie să recunosc că materialele de la interior şi atenţia la detalii tipice Mercedes îl vor ajuta să le ia faţa rivalilor germani premium.

În primul rând, pentru că arată suficient de modern şi de tineresc pentru a atrage şi un public mai tânăr decât de obişnuit Mercedes-Benz să aibă. În al doilea rând, pentru că îl poţi personaliza după voie la interior, iar rezultatele pot varia între fenomenal de bine şi aproape kitsch. Mercedes-Benz însă îţi oferă libertatea de a alege, iar asta nu e ceva rău.

Primul contact cu maşina la Frankfurt a fost aşadar unul încurajator, rămâne să testăm maşina cât de curând!

 

Noul Mercedes-Benz GLA este cel de-al patrulea model din gama Mercedes-Benz care utilizează noua platforma compactă cu tracţiune faţă, pe baza căreia mai există hatchback-ul compact A-Class, monovolumul compact B-Class şi proaspătul coupe-cu-patru-uşi CLA.

Noul Mercedes-Benz GLA este un crossover life-style, care atacă în mod direct actualele Range Rover Evoque şi Audi Q3, urmând a intra în concurenţă şi cu viitorul BMW X4. Prin urmare, dată fiind această concurenţă selectă, noul GLA trebuie să aibă atuuri puternice.

În primul rând, noul Mercedes-Benz GLA se bazează pe design. Un design care aminteşte foarte mult de hatchback-ul A-Class prin majoritatea detaliilor, dar care reuşeşte să diferenţieze GLA-ul ca făcând parte dintr-o altă categorie – în principal, acest lucru este dat de modificarea părţii din spate, care pune accent mai mare pe spiritul practic.

Dacă în mod normal GLA-ul este un crossover echilibrat şi fluid, pachetul AMG adaugă o tuşă consistentă de agresivitate, graţie unui spoiler cu fante mult mai mari şi a unui difuzor aparent care integrează două guri de evacuare foarte vizibile. În plus, pachetul AMG mai presupune şi jante cu un design specific sau o echipare interioară mai pretenţioasă.

Planşa de bord, în schimb, este preluat fără schimbări sesizabile de la ”fratele” A-Class, designul general şi layoutul comenzilor şi displayurilor fiind acelaşi, ceea ce e de natură să-i confere celui de la volan senzaţia că, de fapt, conduce o maşină mai mică.

Totuşi, creşterea lungimii cu 125 mm, până la 4.417 mm, are ca efect obţinerea unui portbagaj mai generos, de 421 de litri (cu 80 de litri mai mult decât la A-Class). Faţă de hatchback, înălţimea lui GLA e mai mare cu doar 76 mm, ceea ce nu se reflectă aşa de mult în creşterea spaţiului interior pentru cei 5 pasageri, cât mai mult într-o gardă la sol ceva mai mare.

În privinţa motorizărilor, noul Mercedes-Benz GLA preia de la A-Class, într-o primă fază, doar propulsoarele de top, două pe benzină, respectiv două diesel:

  • GLA 200: 1,6 litri, 156 CP/5.300 rpm, 250 Nm/1.250-4.000 rpm
  • GLA 250: 2.0 turbo, 211 CP/5.500 rpm, 350 Nm/1.200-4.000 rpm
  • GLA 200 CDI: 2,2 litri, 136 CP/3.600-4.000 rpm, 300 Nm/1.400-4.000 rpm
  • GLA 220 CDI: 2,2 litri, 170 CP/3.600-4.000 rpm, 350 Nm/1.600-3.200 rpm

Tracţiunea integrală 4-MATIC este disponibilă opţional pentru cele două versiuni de top GLA 250, respectiv GLA 220 CDI, în timp ce cutia automată cu dublu ambreiaj 7G-DCT este, de asemenea, standard pentru motorizările mari, versiunile inferioare GLA 200 şi GLA 200 CDI mulţumindu-se cu o cutie manuală cu 6 trepte.

Datorită unui bun coeficient aerodinamic (Cd de 0,29), noul Mercedes-Benz GLA anunţă nu doar performanţe bune, ci şi valori scăzute ale consumului.

Astfel, cea mai economică variantă, GLA 200 CDI, este creditată cu un consum mediu de numai 4,3 litri/100 km şi emisii CO2 de numai 114 g/km, în timp ce varianta cea mai potentă pe benzină, GLA 250, are un consum mediu de 5,9 litri/100 km, în condiţiile în care atinge 100 km/h în doar 6,5 secunde.

În ce priveşte nivelul de echipare, noul Mercedes-Benz GLA nu face niciun fel de compromisuri, mai ales în ce priveşte siguranţa activă şi pasivă. Noul GLA beneficiază standard de sisteme moderne precum ATTENTION ASSIST (detectează nivelul de oboseală al şoferului), COLLISION PREVENTION ASSIST cu Brake Assist şi radar de proximitate, DISTRONIC PLUS (frânare autonomă în cazul sesizării pericolului).

De asemenea, noul GLA aduce noutăţi şi în domeniul multimedia, sistemul COMAND Online fiind dotat cu ultimele gadgeturi pentru pasionaţi, de la Drive Kit Plus pentru iPhone până magazinul online de aplicaţii sau navigaţia Garmin cu informaţii în timp real prin internet.

Preţurile şi dotările noului Mercedes-Benz GLA urmează să fie comunicate cu ocazia Salonului Auto Frankfurt 2013, dar deja se estimează că, în Germania, noul GLA va porni de la circa 28.000 de euro, cu aproape 4.000 de euro mai mult decât cel mai ieftin A-Class.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide