Primul SUV electric de serie din lume va fi Toyota RAV4 EV

Deşi Toyota Prius a făcut din marca japoneză cel mai cunoscut producător de maşini hibrid, iată că, la Salonul Auto Los Angeles 2010, a fost prezentat un preview al primului SUV electric de serie din lume: Toyota RAV4 EV.

Modelul Toyota RAV4 EV nu mai este doar un concept, ci un model de preserie. Maşina finală urmează a fi lansată pe piaţă în 2012, Toyota RAV4 EV urmând a fi primul SUV electric de serie din lume.

Toyota RAV4 EV a fost prezentat la Los Angeles Auto Show 2010 ca model de preserie

Modelul este realizat în parteneriat cu Tesla, nume deja cunoscut în lumea maşinilor electrice, în 2011 urmând a fi puse în circulaţie 35 de maşini Toyota RAV4 EV Powered by Tesla, pentru teste intensive înaintea lansării în producţia de serie mare.

Pentru moment, inginerii celor două companii au ajuns la un rezultat interesant: o autonomie maximă de 100 de mile (circa 160 km) în condiţii reale de trafic şi utilizare a unei astfel de maşini. O valoare care încă este departe de performanţele pe care le poate oferi o maşină hibrid precum Toyota Prius, mai ales una hibrid plug-in, dar care se dovedeşte un început bun.

Sistemul electric de propulsie al lui Toyota RAV4 EV este dezvoltat de Tesla

Parteneriatul dintre cele două companii are ca efect reducerea drastică a timpului de dezvoltare a unei asemenea maşini. Practic, cei de la Toyota pun la dispoziţie maşina şi subsistemele de asistenţă şi conducere, ocupându-se de setarea acestora pentru adaptarea la sistemul de propulsie electric, împreună cu pachetul de baterii, a căror dezvoltare cade în sarcina celor de la Tesla.

Modelul Toyota RAV4 EV se diferenţiază suficient de mult la nivel estetic faţă de un RAV4 convenţional, dar are şi o masă mai mare cu circa 100 kg faţă de un RAV4 cu motor V6. Însă, în ciuda acestui aspect, RAV4 electric oferă acelaşi nivel de performanţe dinamice, trenul de rulare fiind setat cu atenţie pentru a obţine o manevrabilitate sigură.

Autonomia maxima a lui Toyota RAV4 EV se cifreaza la 100 de mile, circa 160 km

Deocamdată, sunt utilizate baterii de tipul litiu-metal-oxid, cu o capacitate de 30kWh, însă această variantă nu este cea finală. În funcţie de rezultatele cercetărilor şi rapiditatea cu care apar noile tehnologii, inginerii vor decide în 2012 care va fi versiunea tehnică finală adoptată, precum şi modificările care trebuie aduse unui model de serie pentru adaptarea la propulsia electrică.

Modelul Toyota RAV4 EV expus la Salonul Auto Los Angeles 2010 nu este prima încercare a japonezilor de a realiza un SUV electric. Pe baza primei generaţii Toyota RAV4 a fost demarat, în 1997, un program pilot de realizare a unei maşini electrice, pentru a răspunde legii Mandatul Zero Emission Vehicle, adoptat la acea vreme de California.

Versiunea de serie Toyota RAV4 EV va fi lansata in vanzare in 2012

Acel program a avut ca rezultat un număr de aproape 1.500 de modele, care au fost achiziţionate prin leasing de diverşi utilizatori, între 1998 şi 2003, în prezent fiind în circulaţie aproape 800 de astfel de modele pe şoselele din USA. Noua Toyota RAV4 EV va rezolva problema preţului prohibitiv şi a autonomiei foarte reduse a primei generaţii.

Pe lângă primul SUV electric de serie, Toyota RAV4 EV, japonezii vor mai lansa în 2012 şi modelul de serie Toyota Prius PHV (plug-in hybrid) şi un model urban electric, probabil bazat pe Toyota iQ.

Toyota RAV4 EV va fi primul SUV electric de serie din lume

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.