Primul SUV electric de serie din lume va fi Toyota RAV4 EV

Deşi Toyota Prius a făcut din marca japoneză cel mai cunoscut producător de maşini hibrid, iată că, la Salonul Auto Los Angeles 2010, a fost prezentat un preview al primului SUV electric de serie din lume: Toyota RAV4 EV.

Modelul Toyota RAV4 EV nu mai este doar un concept, ci un modelde preserie. Maşina finală urmează a fi lansată pe piaţă în2012, Toyota RAV4 EV urmând a fi primul SUV electric de serie dinlume.

Toyota RAV4 EV a fost prezentat la Los Angeles Auto Show 2010 ca model de preserie

Modelul este realizat în parteneriat cu Tesla, nume deja cunoscut în lumea maşinilorelectrice, în 2011 urmând a fi puse în circulaţie 35 demaşini Toyota RAV4 EV Powered by Tesla, pentru testeintensive înaintea lansării în producţia de serie mare.

Pentru moment, inginerii celor două companii au ajuns la unrezultat interesant: o autonomie maximă de 100 de mile(circa 160 km) în condiţii reale de trafic şi utilizare aunei astfel de maşini. O valoare care încă este departe deperformanţele pe care le poate oferi o maşină hibrid precumToyota Prius, mai ales una hibrid plug-in, darcare se dovedeşte un început bun.

Sistemul electric de propulsie al lui Toyota RAV4 EV este dezvoltat de Tesla

Parteneriatul dintre cele două companii are ca efectreducerea drastică a timpului de dezvoltare a unei asemeneamaşini. Practic, cei de la Toyota pun la dispoziţie maşinaşi subsistemele de asistenţă şi conducere, ocupându-se de setareaacestora pentru adaptarea la sistemul de propulsie electric,împreună cu pachetul de baterii, a căror dezvoltare cade în sarcinacelor de la Tesla.

Modelul Toyota RAV4 EV se diferenţiază suficient de multla nivel estetic faţă de un RAV4 convenţional, dar are şi o masămai mare cu circa 100 kg faţă de un RAV4 cu motor V6. Însă, înciuda acestui aspect, RAV4 electric oferă acelaşi nivel deperformanţe dinamice, trenul de rulare fiind setat cu atenţiepentru a obţine o manevrabilitate sigură.

Autonomia maxima a lui Toyota RAV4 EV se cifreaza la 100 de mile, circa 160 km

Deocamdată, sunt utilizate baterii de tipullitiu-metal-oxid, cu o capacitate de 30kWh, însă această variantănu este cea finală. În funcţie de rezultatele cercetărilorşi rapiditatea cu care apar noile tehnologii, inginerii vor decideîn 2012 care va fi versiunea tehnică finală adoptată, precum şimodificările care trebuie aduse unui model de serie pentruadaptarea la propulsia electrică.

Modelul Toyota RAV4 EV expus la Salonul Auto Los Angeles 2010 nueste prima încercare a japonezilor de a realiza un SUV electric.Pe baza primei generaţii Toyota RAV4 a fost demarat, în1997, un program pilot de realizare a unei maşinielectrice, pentru a răspunde legii Mandatul Zero EmissionVehicle, adoptat la acea vreme de California.

Versiunea de serie Toyota RAV4 EV va fi lansata in vanzare in 2012

Acel program a avut ca rezultat un număr de aproape 1.500 demodele, care au fost achiziţionate prin leasing de diverşiutilizatori, între 1998 şi 2003, în prezent fiind în circulaţieaproape 800 de astfel de modele pe şoselele din USA. NouaToyota RAV4 EV va rezolva problema preţului prohibitiv şia autonomiei foarte reduse a primei generaţii.

Pe lângă primul SUV electric de serie, Toyota RAV4 EV, japoneziivor mai lansa în 2012 şi modelul de serie Toyota Prius PHV (plug-inhybrid) şi un model urban electric, probabil bazat pe Toyota iQ.

Toyota RAV4 EV va fi primul SUV electric de serie din lume