Premiera  Prototip funcţional: supercar BMW EfficientDynamics

Viitorul supercar BMW va fi o maşină cu un sistem de propulsie hibrid, care se va inspira foarte mult din conceptul BMW Vision EfficientDynamics. Bavarezii au deja un prototip funcţional - iată primele imagini!

VEZIGALERIA FOTO-VIDEO CU SUPERCARUL BMWVISION!

Mai întâi a fost BMW Vision EfficientDynamics, unconcept uimitor de supercar ecologic, prezentat debavarezi la Salonul Auto Frankfurt2009. Apoi am avut parte de o campanie online, pe site-ul dontblogaboutthis.com apărând imagini interesante cu ostruţo-cămilă BMW Seria 6 cu bot de Vision Concept.

BMW Vision EfficientDynamics a ajuns in faza de prototip functional

Acum, bavarezii ne prezintă, cu mândrie, un preview alunui viitor supercar ecologic BMW Vision. O maşină care vatranspune pe şosea liniile conceptului de la Frankfurt 2009,împreună cu o mostră de tehnologie ecologică avansată.

Conform germanilor, BMW Vision EfficientDynamics reprezintăviitorul plăcerii de a conduce. Maşina de pe dontblogaboutthis.comnu este altceva decât un laborator ambulant, care are rolul de atesta noua propulsie hibridă concepută de inginerii BMW. Maşina dinimaginile de acum, însă, este chiar BMW Vision scos "laîncălzire", în faza de prototip de teste.

Sistemul hibrid de pe BMW Vision are 3 motoare, unul diesel si doua electrice, puterea totala fiind de 328 CP

Sistemul de propulsie hibrid constă într-o combinaţieinteresantă: un motor turbo-diesel cu numai 3 cilindri,asociat cu două motoare electrice, unul pe puntea faţă,celălalt pe puntea spate. Cele trei motoare sunt capabile deo putere totală de 328 CP, iar timpul în careprototipul ajunge de la 0 la 100 km/h este de numai 4,8secunde (la nivelul unui BMW M3!).

Aceste performanţe sunt posibile graţie tehnologieiavansate a motoarelor electrice, dar şi datorită uneiaerodinamici excelente (cX de numai 0,22) sau a masei scăzute, înconstrucţia prototipului fiind folosite multe materiale uşoare deultimă generaţie.

Prototipul BMW Vision atinge 100 km/h in doar 4,8 secunde si consuma numai 3,76 litri/100 km

Prin urmare, performanţele de sportivă sunt însoţite şi de unconsum demn de topul celor mai economice maşini. Consumul mediu demotorină al prototipului se cifrează la valoarea de numai3,76 litri/100 km, conform standardelor europene,în timp ce emisiile de CO2 sunt la nivelul de 99g/km.

Prototipul BMW Vision EfficientDynamics se încadrează încategoria maşini hibride plug-in, bateriile putând fi încărcate şiindependent, de la o sursă de energie separată. Dată fiindtehnologia şi concepţia specială a bateriilor litiu-polimer,plasate longitudinal în structura şasiului, încărcareacompletă a acestora durează doar două ore şi jumătate.

BMW Vision este un plug-in hibrid: bateriile se incarca in doar 2,5 ore, iar autonomia maxima e de 700 km

Atunci când maşina funcţionează doar în modul electric,autonomia se cifrează la 50 km, suficient pentruutilizarea cotidiană în condiţii "zero emisii". Totuşi, rezervorulde motorină de 24 de litri asigură o autonomie totală depână la 700 km, remarcabil pentru o maşină sportivă.

Aşadar, reîncarnarea miticului BMW M1 se pare că nu sună doar bine, ci şi foarteecologic. Tehnologia utilizată pe modelul de serie BMWVision EfficientDynamics va fi o bază foarte bună pentru viitoareamaşină BMW total electrică, BMW MegaCity.

Deocamdată, nu avem detalii referitor la anul intrării înfabricaţie al acestui model sportiv hibrid, nici preţul pe care îlva avea, dar e clar că BMW Vision EfficientDynamics reprezintă onouă cotitură în evoluţia BMW spre rangul de cea maiecologică marcă premium.

CE PĂRERE AI DESPREPROTOTIPUL BMW VISION?

Modelul de serie BMW Vision EfficientDynamics va fi un demn urmas al lui BMW M1 in secolul XXI