Toyota Vitz prefigurează viitoarea Toyota Yaris

Japonezii tocmai au lansat pe piaţa internă noua Toyota Vitz. O citadină care va veni şi în Europa, ca urmaş al cunoscutei Toyota Yaris.

Toyota Vitz prefigurează viitoarea Toyota Yaris Toyota Vitz prefigurează viitoarea Toyota Yaris

Modelul Toyota Yaris este vândut în Japonia ca Toyota Vitz. Dar, pefinal de an 2010, compania japoneză a lansat noua generaţie ToyotaVitz - ceea ce înseamnă că, în 2011, vom avea şi în Europao nouă generaţie Toyota Yaris.

Cea de-a treia generaţie Toyota Yaris va schimba macazulîn ce priveşte designul exterior, japonezii făcândtrecerea de la un aspect de bubulină la o citadină mult maiagresivă, curbele fiind înlocuite cu muchii mai bine evidenţiate.În mare, noua Yaris pare o mixtură matură între mini-ul Aygo şicompacta Auris, imaginea de marcă fiind suficient de puternică.

Noua Toyota Yaris este prefigurata de a treia generatie Vitz, lansata acum in Japonia

Partea frontală a noii Toyota Yaris are doar grila centralăcurbilinie, deoarece farurile au o decupare rectangulară,nemaifiind rotunjite. Spoilerul mizează şi el pe oagresivitate mai pronunţată, iar parbrizul foarte înclinat dăimpresia că maşina este aproape un monovolum.

Muchia mediană este mult mai bine evidenţiată acum, fiind şifoarte abruptă, în timp ce suprafaţa vitrată este destul de mică.Pentru portiera din spate s-a preferat o decupare ageamului în genul celui de la Toyota Aygo, dar deschiderea acestu e normală, nu înlateral, ca la mini-ul japonez.

Partea din spate a noii Yaris este şi ea mul diferităfaţă de a actualei generaţii, fiindoarecum şi mai pragmatică: forma alungită a stopurilor lasă locunui hayon mai lat, iar deschiderea acestuia nu se mai face acum dela un buton ca la Logan, ci într-un stil mai modern. Se remarcă, deasemenea, mutarea numărului de înmatriculare de pe spoiler pehayon.

Versiunea sportiva Toyota Yaris TS va avea parte de un pachet optic foarte agresiv

Versiunea sportivă Yaris TS va beneficia de un pachetoptic mult mai atrăgător, dar şi mai agresiv: spoilerulfaţă renunţă la orice urmă de "drăgălăşeni", evocând sportivitatearegăsită pe Lexus LF-S, de pildă, în timp ce spoilerul spate, pelângă integrarea a două blocuri optice verticale, va mai beneficiaşi de un mic difuzor.

În ce priveşte interiorul, nu putem decât să afirmăm cănoua Toyota Yaris este mult mai matură. Japonezii aurenunţat la ceasurile de bord plasate central, apelând la soluţiaclasică, în spatele volanului. Nu mai avem parte nici de ideeaoriginală a consolei centrale cu butoane şi comenzi rotunde sau deplanşa de bord simetrică şi de mari dimensiuni.

În noua Toyota Yaris, designerii au mers pe principiulpragmatismului şi a separării zonelor: în faţa pasagerului avem unfel de alveolă, în care este cuprinsă şi instalaţia multimedia, iarcomenzile sistemului de climatizare sunt plasate într-o mică"peninsulă" inferioară, fiind lizibile, dar ocupând şi foarte puţinspaţiu. Practic, nu mai putem vorbi de o consolă centrală,bordul fiind gândit doar pe orizontală.

Interiorul noii Toyota Yaris este complet redesenat, fiind mai pragmatic si mai clasic

Lungimea totală a maşinii a crescut cu 10 cm faţă deactuala Toyota Yaris, ajungând la 3,88 cm, în timp ceampatamentul este mai mare cu 5 cm, fiind de 2,51 cm, o valoarebună pentru clasa mică. Teoretic, creşterea dimensiunilor înseamnăşi un mai bun spaţiu pentru pasageri şi bagaje, dar, deocamdată, nuştim valorile pentru portbagaj.

În ce priveşte motorizările, Toyota Vitz va oferi, înJaponia, două motoare pe benzină, de 1,3 litri, respectiv de 1,5litri. Motorul de 1,3 litri reprezintă un upgrade al celuide pe actuala generaţie Yaris, anunţând un consum mediu de numai3,7 litri/100 km (5,1 litri/100 km la generaţia actuală). Motorulde 1,5 litri are 107 CP şi este destinat versiunii Yaris TS.

Transmisia va fi una manuală, cu doar 5 trepte, însăversiunea TS va beneficia opţional şi de o cutie automatăCVT Activematic, dotată cu padele pe volan. Deşi nu a fostconfirmat oficial, se pare că în 2012 va fi oferită şi o versiuneToyota Yaris Hybrid, dar nu avem pentru moment detalii.

Debutul european al lui Toyota Yaris se va consemna cuocazia Salonului Auto Geneva 2011, când vom afla şi ceopţiune diesel va oferi noul model.

In Japonia, Toyota Vitz (Yaris) este oferita cu doua motoare pe benzina: 1,3 si 1,5 litri