2024: Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis. Explicația oferită de Poliție

Autor: Radu Țuțulan 29 mai 2024 Știri auto
2024: Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis. Explicația oferită de Poliție

Sunt conducători auto care nu știu să scrie sau să citească, dar, cumva, au obținut carnetul de conducere. Iată câte clase trebuie să ai ca să dai de permis, conform legii circulației din 2024.

În cadrul cursurilor teoretice de conducere de la școala de șoferi, cursanții trebuie să citească și să învețe toate prevederile din legea circulației.

Abia apoi au dreptul să urmeze cursurile practice de conducere.

Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic în cadrul căruia răspund la întrebări-grilă privind regulile de circulație.

Nu au voie să fie însoțiți și nici să le citească altcineva întrebările și variantele de răspuns.

În aceste condiții, cum reușesc persoane analfabete să treacă de teste și să obțină permisul auto?

Condiții obligatorii pentru a obține permis auto

Persoana care solicită examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • să aibă vârsta de cel puţin 16 ani împliniţi, pentru subcategoriile A1 şi B1;
  • să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi, pentru categoriile A, B, BE, C, CE, C1, C1E şi Tr;
  • să aibă vârsta de cel puţin 21 de ani împliniţi, pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv, precum şi pentru subcategoriile D1 şi D1E;
  • să fie aptă din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicită examinarea;
  • să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau de furt al unui autovehicul;
  • să fie aptă din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule sau tramvaie pe drumurile publice.

Cum pot persoanele condamnate să obțină carnetul de conducere

Persoanele condamnate pentru una dintre infracțiunile de mai sus pot obține carnetul de conducere dacă:

  • au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
  • a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
  • a intervenit amnistia;
  • interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule a expirat sau a fost revocată.

Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis

De foarte multe ori s-a discutat despre introducerea unei obligații privind educația minimală a șoferilor.

Astfel, s-a vehiculat ca cei care vor să obțină permisul auto să aibă cel puțin 10 clase. Adică exact cât este învățămânul obligatoiu în Romania.

Dar, aceste propuneri nu s-au concretizat. Mai mult, chiar Poliția a precizat că nu are în plan introducerea unei astfel de limitări.

Cu privire la introducerea învățământului minim obligatoriu de 10 clase pentru obținerea permisului de conducere, vă comunicăm că, în prezent, la nivelul DRPCIV nu există niciun astfel de proiect„, se precizează pe site-ul Direcție de Permise și Înmatriculări auto.

Așadar, nu contează nici câte clase ai, nici dacă știi să citești sau nu.

Important e să demonstrezi, în cadrul examenului, că ți-ai însușit cunoștințele legale necesare și că poți conduce în siguranță un autovehicul.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide