2024: Câte zile e valabilă amiabila? Cum se încheie o constatare amiabilă și ce acte sunt necesare

Autor: Radu Țuțulan 24 apr. 2024 Știri auto
2024: Câte zile e valabilă amiabila? Cum se încheie o constatare amiabilă și ce acte sunt necesare

În momentul în care doi conducători auto sunt implicați într-un accident de circulație ușor, pot încheia o constatare amiabilă. Iată ce acte sunt necesare în 2024 pentru a completa acest document și câte zile e valabilă amiabila.

Constatarea amiabilă îi poate scuti pe șoferi de multe ore pierdute la biroul de accidente ușoare și de o posibilă amendă.

Însă, legea din România stabilește că trebuie îndeplinite mai multe condiții pentru a putea întocmi acest document.

2024: Cum se încheie o constatare amiabilă

În primul rând, constatarea amiabilă se poate încheia dacă în accident au fost implicate două vehicule. Dacă în incident a fost implicată o singură mașină, atunci nu se poate face amiabilă. Și nici dacă accidentul s-a produs între 3 sau mai multe mașini.

De asemenea, în urma accidentului nu trebuie să fi existat pagube față de terți și nici persoane rănite.

Și, foarte important, unul dintre șoferi trebuie să își asume vina pentru producerea accidentului.

Pentru evenimentele în care sunt implicate două vehicule, din care rezultă numai prejudicii materiale, asigurații pot informa societățile din domeniul asigurărilor și în baza unui formular tipizat prin care […] conducătorii vehiculelor implicate consemnează informaţii privind data şi locul producerii accidentului […] şi informații privind circumstanțele producerii accidentului”, se arată în Legea 132/2017, privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, ART. 17 (1).

Pentru a întocmi constatarea amiabilă, e necesar un formular stas. Acesta conține mai multe situații predefinite, iar în funcție de cele întâmplate, șoferii vor bifa una sau mai multe casete conform informațiilor precizate.

De exemplu, șoferul care își asumă vină poate alege:

  • am intrat pe contrasens;
  • am virat fără să mă asigur;
  • nu am acordat prioritate, etc.

Apoi, vor realiza și o schiță sumară a incidentului, din care să se înțeleagă direcția de deplasare a celor două vehicule și poziția lor față de drum sau intersecție.

Ce acte sunt necesare pentru constatare amiabilă

După producerea accidentului, pentru a realiza constatarea amiabilă, ambii conducători auto trebuie să noteze pe formular:

  • seria asigurării RCA și compania la care a fost încheiată;
  • datele personale de identitate (CNP, serie și număr de buletin, adresa, etc.);
  • informații privind permisul de conducere;
  • informații de identificare a vehiculului (conform talonului auto).

Șoferul vinovat e obligat să pună la dispoziția celui păgubit copie după:

  • cartea de identitate;
  • permisul de conducere;
  • asigurarea RCA;
  • certificatul de înmatriculare (talon).

După completarea formularului, păgubitul va păstra fila originală iar cel vinovat va rămâne cu fila autocopiativă.

Cum se face constatarea amiabilă online

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat Norma 18/2022, care introduce formularul electronic de constatare amiabilă de accident.

Astfel, a fost creată aplicația „Amiabila”, care poate fi descărcată pe orice tip de dispozitiv mobil.

Cu ajutorul acestei aplicații poate fi completat un formular digital care conține aceleași informații ca cel tipărit și are aceeași valoare juridică.

Datele și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul, iar șoferii scăpă astfel de completarea formularului tipărit, inclusiv de realizarea schemei exacte a accidentului, deoarece noua aplicație redă dinamica accidentului cu ajutorul sistemului GPS.

Câte zile e valabilă amiabila?

Legea din România nu prevede un termen de valabilitate pentru constatarea amiabilă. Însă, există două articole de lege prin care șoferii sunt condiționați să rezolve problema în cel mult 31 de zile.

Astfel, în cazul unui accident soldat doar cu pagube materiale, șoferii sunt obligați să încheie o constatare amiabilă sau să raporteze la poliție incidentul în cel mult 24 de ore.

Se interzice conducătorului […] să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei”, prevede Art. 148 (20) din legea circulației.

Așadar, fie că se face o constatare amiabilă, fie că poliția a stabilit cine se face vinovat de producerea unui accident, șoferii au la dispoziție cel mult o lună de zile pentru a repara vehiculele.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide