2024: De la ce vârstă poți conduce o mașină închiriată? Cât e „taxa de șofer tânăr”

Autor: Radu Țuțulan 16 iun. 2024 Știri auto
2024: De la ce vârstă poți conduce o mașină închiriată? Cât e „taxa de șofer tânăr”

Cu toate că legea permite obținerea unui carnet auto de la vârsta de 16 ani, nu vei putea conduce o mașină închiriată. Iată de la ce vârstă poate fi luat cu împrumut un autovehicul și cât e „taxa de șofer tânăr” pe care o percep firmele de închirieri auto.

În România, permisul auto poate fi obținut de la vârsta de 16 ani. Însă, acesta nu permite decât conducerea anumitor vehicule de mici dimensiuni.

În plus, nici firmele de închirieri auto nu oferă posibilitatea minorilor de a lua cu împrumut un autovehicul.

Cum se obține permis auto la 16 ani

Cei care doresc să obțină permis auto trebuie să îndeplinească mai multe criterii:

  • au împlinit vârsta de 16 ani;
  • sunt apți din punct de vedere psihologic și medical să conducă un vehicul ;
  • nu au fost condamnați pentru o infracțiuni rutiere
  • nu au fost condamnați pentru omor, lovire cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau furt al unui autovehicul.

Cei care îndeplinesc aceste condiții pot urma școala de șoferi și, după un examen teoretic și unul practic pot obține permis:

  • Categoria A1 – moped;
  • Categoria AM – scuter;
  • Categoria B1 – autovehicul.

Tinerii care dețin Categoriei B1 pot conduce un vehicul cu 4 roți a cărui masă proprie nu depășește 400 kg, puterea e de maximum 15 kw, iar capacitate cilindrică nu depășește 45 cm3.

Categoria AM se referă la vehicule cu două sau trei roți, a căror viteză maximă este între 25 km/h și 45 km/h, iar capacitate cilindrică a acestora nu depășește 50 cm3.

Pentru motocicletele cu cilindree de maximum 125 cm3, cu puterea maximă de 11 Kw, raport putere/greutate de maxim 0,1 Kw/kg și triciclurile cu motor cu puterea maximă de 15 Kw, este necesar un permis de categoria A1.

2024: De la ce vârstă poți conduce o mașină închiriată?

Firmele de închirieri auto nu oferă tinerilor sub 18 ani nicio variantă de mașină de împrumut. Și nici cei care au împlinit 18 ani și au obținut Categoria B de permis, nu pot închiria o mașină.

Majoritatea companiilor auto închiriază vehicule șoferilor care au împlinit cel puțin 21 de ani. Iar în unele cazuri impun ca vârsta minimă să fie de 25 de ani.

Dar, sunt unele firme care acceptă să împrumute mașini și celor care au împlinit vârsta de 20 de ani sau celor care au permis de cel puțin un an.

Însă, în aceste situații vor impune o „taxă de șofer tânăr”.

Cât e „taxa de șofer tânăr” pentru cei care conduc o mașină închiriată

Pentru că majoritatea accidentelor rutiere sunt produse de șoferi fără experiență de conducere, firmele de închirieri auto se feresc să împrumute mașini tinerilor.

Iar cele puține care, totuși, vin cu o ofertă pentru aceștia, percep o „taxă de șofer tânăr”.

De exemplu, o companie din București solicită 4 euro pe zi în plus șoferilor care nu au împlinit 23 de ani. Aceeași taxă e percepută și celor de peste 70 de ani.

O altă firmă percepe 5 euro pe zi suplimentar celor care au sub 25 de ani.

Aceste taxe sunt percepute și de companiile de închirieri auto din străinătate. Motivul fiind același, tinerii fără experiență de conducere prezintă un risc mai mare de a produce un accident.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide