2024: În ce situații se suspendă permisul fără drept de circulație? Cum poate fi redobândit carnetul?

Autor: Radu Țuțulan 28 feb. 2024 Știri auto
2024: În ce situații se suspendă permisul fără drept de circulație? Cum poate fi redobândit carnetul?

În momentul în care un conducător auto comite o abatere gravă de la legea circulației, poliția poate dispune suspendarea permisului auto fără drept de circulație. Cum poate fi redobândit carnetul într-o astfel de situație?

Dreptul de a conduce un autovehicul poate fi suspendat temporar, conform Codului Rutier, atunci când e încălcată legislația auto.

Abaterile în trafic pot atrage amenda, însă dacă acestea sunt grave sau repetate, atunci va fi suspendat și permisul auto.

Permis suspendat pentru 30 de zile

Permisul de conducere poate fi suspendat pentru 30 de zile în următoarele situații:

  • folosirea sau ținerea în mâna a unui telefon, tabletă, laptop sau orice dispozitiv mobil;
  • depășirea coloanei de mașini oprite la semafor sau la trecerea de cale ferată;
  • neacordarea de prioritate vehiculelor sau pietonilor;
  • trecerea pe culoarea roșie a semaforului;
  • depășire neregulamentară;
  • nerespectarea semnalelor polițistului rutier;
  • acumularea a 15 puncte de penalizare;
  • neprezentarea la poliție în 24 de ore de la producerea unui accident soldat doar cu pagube materiale.

Când se suspendă dreptul de a conduce pentru 60 de zile

Dacă în cazul situațiilor de mai sus, permisul va fi suspendat o lună, sunt mult alte abateri care duc la interzicerea dreptului de a mai conduce timp de 2 luni.

Suspendarea permisului pentru 60 de zile se dispune dacă:

  • s-a produs un accident de circulație ca urmare a neacordării de prioritate, depășirii neregulamentare sau dacă șoferul a trecut pe roșu;
  • nu a fost respectată interdicția temporară de circulație pe un drum public;
  • a fost efectuată o depășire neregulamentară;
  • nu au fost respectate regulile de circulație referitoare la coloane oficiale sau conducătorul auto s-a intercalat într-o astfel de coloană;
  • a circulat pe sens opus, prin încălcarea regulilor de depășire
  • șoferul cumulează din nou 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la dată expirării ultimei suspendări a permisului.

Când se reține permisul de conducere pentru 90 de zile

Poliția poate dispune suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile în situația în care șoferul:

  • a condus sub influență alcoolului, dacă fapta nu constituie infracțiune;
  • a condus un vehicul cu probleme la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție.

Totodată, se dispune reținerea carnetului pentru 120 de zile în cazul în care șoferul:

  • pe autostradă a întors sau a mers pe contrasens;
  • nu a respectat regulile la traversarea cu calea ferată;
  • a depășit cu peste 70 km/h limita legală de viteză.

Suspendarea carnetului pentru 180 de zile

Sunt situații în care carnetul de conducere poate fi suspendat chiar și 180 de zile:

  • fapta conducătorului auto a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedura penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
  • în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) și g) din Codul de procedura penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedura penală.

De când se calculează suspendarea permisului

Legislația rutieră din țara noastră prevede două situații.

În cazul suspendării permisului de conducere pentru o perioadă determinată, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare cu drept de conducere pentru 15 zile, suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule începe în unul din următoarele cazuri:

  • din momentul expirării termenului de valabilitate a dovezii înlocuitoare;
  • din momentul depunerii dovezii înlocuitoare, de către conducătorul auto, la oricare unitate de poliţie rutieră în una din zilele din intervalul perioadei de valabilitate a acesteia.

Iar cel de-al doilea caz e acela în care se reține permisul de conducere, șoferul primind o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. În această situație, suspendarea se calculează din ziua în care a fost întocmit procesul verbal de constatare a abaterii care a dus la suspendarea permisului.

Șoferii care nu calculează corect perioada de suspendare a permisului și urcă la volan cât încă nu au drept de conducere, riscă dosar penal. Sancțiunea pentru conducerea unui vehicul având permisul suspendat este de până la 3 ani de închisoare.

În ce situații se suspendă permisul fără drept de circulație

Permisul de conducere se reţine de către poliţie o dată cu constatarea faptei, fără ca șoferul să primească drept de circulație în următoarele cazuri:

  • conducerea unui autovehicul sau tramvai sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor ori produselor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare acestora, dacă este constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice certificate;
  • conducerea vehiculului cu defecţiuni tehnice grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, dacă sunt constatate de poliţie împreună cu specialiştii instituţiilor abilitate;
  • nerespectarea semnalelor poliţiştilor la trecerea coloanelor oficiale sau intercalarea ori ataşarea la o astfel de coloană;
  • neoprirea la semnalul regulamentar al poliţistului, în scopul sustragerii de la control, dacă a fost necesară urmărirea pentru oprire;
  • neanunţarea şi/sau neprezentarea la unitatea de poliţie competentă, în 48 de ore de la implicarea într-un accident, dacă acesta a avut ca urmare pagube materiale.

Redobândire permis suspendat pentru alcool sau droguri

Șoferii care au fost amendați contravențional pentru conducere sub influența alcoolului pot redobândi permisul doar la finalul perioadei de suspendare. Astfel, nu există posibilitatea de a obține o reducere a perioadei de suspendare a carnetului atunci când e vorba de consumul de alcool.

În schimb, în cazul șoferilor care au comis o infracțiune, perioada de suspendare este nedeterminată.

Acesta va putea fi redobândit fie la finalul cercetării penale, fie după ispășirea pedepsei stabilite de instanța de judecată. Ceea ce înseamnă că în această perioadă veți avea permisul suspendat și nu puteți conduce decât dacă primiți o dovadă înlocuitoare cu drept temporar de a conduce, care se poate reînnoi.

Care este procedura de redobândire a permisului suspendat

Procedura de redobândire a permisului de conducere suspendat și de reducere a perioadei de suspendare a permisului este prevăzută în Articolul 219 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002.

Tot în articolul de lege sunt prezentate și drepturile și obligațiile șoferului. Astfel, cei care doresc reducerea perioadei de suspendare a permisului au o dată limită de depunere a cererii prin care solicită acest lucru.

Mai exact, cererea se va depune până în a 20-a zi, pentru permisul suspendat fără a fi eliberată o dovadă de circulație.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide