Când trebuie schimbată bateria mașinii? Primele semne că acumulatorul nu mai e bun

Autor: Radu Țuțulan 12 oct. 2023 Știri auto

Toate mașinile au nevoie de un acumulator auto pentru a porni motorul. Dar cum îți dai seama când acesta nu mai e bun și care sunt primele semne că trebuie schimbată bateria mașinii?

Dacă ești posesorul unei mașini electrice, acest articol nu te privește! Este pentru restul lumii, pentru cei care conduc mașini cu motoare diesel, pe benzină, hybrid sau cu gaz.

Toate aceste motoare termice au nevoie de un impuls electric puternic pentru a porni și a funcționa. De aceea, sunt dotate cu o baterie auto.

Însă, după o perioadă, aceste baterii se descarcă mai repede sau să nu se mai încarcă deloc.

Primele semne că acumulatorul nu mai e bun

Când acumulatorul este nou și funcționează la parametri optimi, vei observa că motorul pornește foarte repede. „La sfert”, cum se mai zice în popor.

Dar, cu cât este mai veche bateria, cu atât motorul va porni mai greu. Acesta e primul semn că acumulatorul nu mai e bun.

Apoi, martorii de bord vor începe să pâlpâie în momentul pornirii. Sau, după ce ai oprit motorul, geamurile electrice se vor ridica mult mai greu când bateria nu mai e „la prima tinerețe”.

În plus, dacă intensitatea luminii generate de faruri crește semnificativ când accelerezi și scade vizibil când stai pe loc, atunci e foarte probabil să ai nevoie de o nouă baterie.

Când trebuie schimbată bateria mașinii?

Unele baterii auto trebuie schimbate după doar 2 ani. Însă, majoritatea acumulatorilor auto au o garanție de funcționare de cel puțin 3 ani.

Există, desigur, și unele care au o durată de viață preconizată de 4, chiar 5 ani.

Depinde foarte mult de modul în care folosești mașina. Dacă ai funcția Start/Stop și circuli des prin oraș, e foarte probabil să îți schimbi bateria mai devreme de 2 ani. Cu aceeași mașină, cu funcția asta oprită, poți merge 3 sau 4 ani cu aceeași baterie. Dacă nu conduci iarna sau vara, când e caniculă, poți ajunge la 5-6 ani. Și dacă vorbim de un producător de top, unii acumulatori rezistă și 10 ani”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.

Așadar, bateria mașinii ar trebui schimbată în momentul în care dă primele semne de epuizare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide