Care este limita de vârstă pentru permisul de conducere în 2024? Test obligatoriu pentru toți șoferii

Autor: Radu Țuțulan 01 ian. 2024 Știri auto
Care este limita de vârstă pentru permisul de conducere în 2024? Test obligatoriu pentru toți șoferii

Noul an vine cu vești neplăcute pentru șoferii seniori. Autoritățile ar putea introduce o limită de vârstă și, totodată, teste obligatorii pentru cei care vor să-și păstreze carnetul de conducere.

Uniunea Europeană analizează introducerea unui test obligatoriu pentru toți cei care au permis auto și au depășit o anumită vârstă.

Inițiatorii acestei propuneri consideră că, odată cu înaintarea în vârstă, scade capacitatea persoanelor de a conduce un vehicul.

De asemenea, ar putea fi introdusă o limită de vârstă pentru cei care își reînnoiesc permisul de conducere.

Limita de vârstă pentru permisul de conducere

Toți cei care au peste 70 de ani și dețin sau vor să obțină permis auto, sunt vizați de aceste noi reglementări europene.

La nivelul Uniunii Europene este analizată propunerea de introducere a unor teste de sănătate regulate obligatorii pentru șoferii seniori, trecuți de acest prag.

Totodată, permisele de conducere pentru persoanele în vârstă de peste 70 de ani ar putea fi valabile cel mult 5 ani.

În acest context, șoferii vârstnici ar fi trebuit să îndeplinească mai multe condiții pentru a-și reînnoi permisul de conducere.

Este vorba despre teste medicale de aptitudine, o autoevaluare scrisă a stării de sănătate sau alte măsuri controversate, scrie Capital.ro.

Încă nu s-a luat o decizie oficială

Ambele propuneri au fost excluse de miniștrii transporturilor din țările UE. Totuși, forma finală a directivei nu a fost redactată.

Parlamentul european și Consiliul statelor membre vor negocia în continuare măsurile.

Iar testele ar putea deveni obligatorii pentru șoferii seniori, chiar și fără aprobarea Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, și noua limită de valabilitate a permisului auto pentru persoanele de peste 70 de ani ar putea fi implementată, chiar dacă a primit vot negativ din partea miniștrilor.

Totuși, este foarte posibil ca noile directive să lase statelor membre libertatea de a reglementa termenele și controalele. Astfel, autoritățile din România ar putea stabili propriile reguli în ceea ce privește vârsta limită și testele obligatorii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide