Ce boli te lasă fără permis în 2024. Afecțiuni din cauza cărora se anulează carnetul auto

Autor: Radu Țuțulan 10 iun. 2024 Știri auto

Este obligatoriu ca toți șoferii, chiar și după ce au trecut de testele medicale și au obținut carnetul de conducere, să aibă o stare de sănătate bună, altfel nu au dreptul de a urca la volan. Iată ce boli te lasă fără permis în 2024.

Afecțiunile neuromotorii, precum scleroza multiplă sau boala Parkinson sunt incompatibile cu șofatul.

De asemenea, demența, problemele de vedere și de auz severe, precum și cele cardiace duc la suspendarea și chiar anularea dreaptului de a conduce un autovehicul.

Ce boli te lasă fără permis în 2024

Conform legii, șoferii care suferă de epilepsie, vertij, boli de inimă sau diabet își pierd dreptul de a urca la volanul unei mașini.

De asemenea, majoritatea afecțiunilor neuromotorii duc la anularea permisului auto.

În plus, șoferii care au probleme de vede trebuie să poarte ochelari de vedere sau lentile de corecție pentru a putea conduce un vehicul. Iar folosirea acestora e obligatorie în timpul condusului, altfel se consideră încălcare a legii.

De asemenea, în unele cazuri permisul de conducere poate fie eliberat sau reînnoit persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare. Dar numai după ce afecțiunea a fost tratată și doar în baza unui aviz eliberat de un medic specialist.

Șoferii cu boli psihice rămân fără permis de conducere

Șoferii care au boli psihice sau diverse tulburări mentale nu au dreptul să deținpă un permis ce conducere.

De asemenea, cei cu dependență de droguri, medicamente sau alcool, își pierd dreptul de a urca la volan. Iar dacă se constată una dintre aceste afecțiuni ulterior dobândirii permisului, acesta va fi suspendat automat.

Și conducătorii auto care au probleme cu aparatul respirator, își pot pierde dreptul de a conduce. Aceștia pot redobândi permisul auto doar dacă primesc acceptul medicului specialist.

În cazul persoanelor cu insuficiență renală gravă, permisul poate fi păstrat numai pe baza unui aviz medical autorizat. Și cu condiția efectuării unor controale medicale periodice.

Persoanele care suferă de diabet nu pot conduce o mașină

Conform legii, persoanele care suferă de diabet zaharat nu pot conduce o mașină.

Însă, dacă urmează un tratament medicamentos și se angajează să țină sub control hipoglicemia, își pot păstra permis auto.

Totodată, cei în cazul cărora există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă trebuie să efectueze o consultație de specialitate. Și doar dacă obțin un aviz medical autorizat își pot păstra permisul de conducere.

Pentru a avea drept de conducere, șoferii trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi. În cazul în care nu se încadrează în aceste limite, nu vor avea dreptul de a conduce un vehicul pe drumurile publice. Decât dacă această problemă se rezolvă prin ochelari de vedere sau lentile de contact.

Nici persoanele care au probleme cu auzul și suferă de hipoacuzie profundă bilaterală nu pot conduce vehicule din categoria A sau B, decât dacă acesta dispune de oglinzi mai mari.

Cardiacii nu au dreptul să conducă

Codul Rutier interzice și persoanelor care au boli cardiovasculare să dețină permis de conducere auto. Totuși, în cazul în care afecțiunea a fost tratată și un medic cardiolog a acordat aviz favorabil, atunci șoferul își poate păstra permisul.

În această categorie intră afecțiuni precum bradiaritmiile, tahiaritmiile, simptome de angină, implantare de stimulator cardiac permanent, operație de bypass coronarian cu grefă, transplant de cord etc.

În schimb, nu se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere în cazul unei boli vasculare periferice, cardiopatie valvulară, etc.

Cum obțin dreptul de a conduce persoanele cu afecțiuni locomotorii

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite celor care prezintă afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor.

Persoanele cu dizabilități pot primi dreptul de a șofa numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate. Iar în anumite cazuri va fi necesar și susținerea unei probe practice de conducere.

De asemenea, avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul.

Depresia te poate lăsa fără permisul de conducere

Depresia este o altă afecțiune care, indirect, te poate lăsa fără carnet. Majoritatea medicamentelor utilizate în tratarea acestei afecțiuni conțin substanțe cu efect psihoactiv sau psihotrop.

Aceste medicamente alterează capacitatea șoferului de a reacționa și îi scade atenția. De aceea, lege interzice conducerea unei mașini celor care folosesc astfel de tratamente.

Șoferii prinși sub influența acestor substanțe riscă să ajungă la închisoare. Conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive atrage suspendarea automată a dreptului de a conduce și se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide