Codul Rutier 2024: Cât timp ai dreptul să conduci cu ITP expirat? Care sunt noile sancțiuni

Autor: Radu Țuțulan 02 ian. 2024 Știri auto
Codul Rutier 2024: Cât timp ai dreptul să conduci cu ITP expirat? Care sunt noile sancțiuni

Codul Rutier a suferit numeroase modificări și stabilește noi amenzi pentru anul viitor. Iată cât timp ai dreptul să conduci cu ITP expirat în 2024 și ce sancțiuni riști.

De anul viitor, șoferii din România vor primi sancțiuni mai mari, odată cu modificare modului de calcul a punctului de amendă.

Conform legii, un punct de amendă va reprezenta 5% din salariul minim brut.

Cât timp poți circula cu ITP expirat

Legea stabilește că toate vehiculele care circulă pe drumurile publice din România trebuie să aibă Inspecția Tehnică Periodică valabilă.

Iar în momentul în care ITP-ul a expirat, se suspendă automat înmatricularea vehiculului.

Ceea ce înseamnă că, dacă un șofer circulă chiar și o zi având ITP expirat, va încălca două legi rutiere. Pe de-o parte conduce o mașină care nu are Inspecția Tehnică Periodică valabilă, iar pe de altă parte se află la volanul unui vehicul neînmatriculat.

Pentru conducerea unui autoturism fără inspecție valabilă, sancțiunea este între 9 și 20 de puncte de amendă. Iar pentru conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată, amenda este de 20 de puncte de amendă.

Cât este punctul de amendă în 2024

Din 2024, nu se mai aplică plafonarea punctului de amendă. Până la finalul anului 2023, valoarea unui punct de amendă era de 145 de lei. Acesta fusese plafonat la nivelul de 10% din salariul minim din 2017.

Legea a fost schimbată în 2023, astfel că din 2024 punctul de amendă va fi calculat la nivelul de 5% din salariul minim pe economie. Ceea ce înseamnă, cel puțin în prima parte a anului viitor, că un punct de amendă este 165 de lei.

Astfel, există cinci clase de sancțiuni:

  • clasa I (2-3 puncte-amendă): 330 – 495 lei;
  • clasa a II-a (4-5 puncte-amendă): 660 – 825 lei;
  • clasa a III-a (6-8 puncte-amendă): 990 – 1.320 lei;
  • clasa a IV-a (9-20 de puncte-amendă): 1.485 – 3.300 lei;
  • clasa a V-a (21-100 de puncte-amendă): 3.465 – 16.500 lei.

Practic, cea mai mică amendă pe care o poate primi un șofer, ar fi de 330 lei. Iar cea mai aspră sancțiune ar fie de 16.500 de lei, adică peste 3.000 de euro.

Cât este amenda pentru ITP expirat în 2024

În momentul în care ești prins cu ITP expirat, vei primi două amenzi. Una va fi pentru conducerea unui autoturism fără ITP valabil, iar cea de-a doua, pentru conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată.

Ambele abateri se pot sancționa cu până la 20 de puncte de amendă fiecare. Ceea ce înseamnă o amendă totală de până la 6.600 de lei.

În plus, vor fi reținute talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașini.

Când trebuie făcută Inspecția Tehnică Periodică

În cazul mașinilor noi, ITP-ul este valabil pentru o perioadă de 3 ani, din momentul achiziției mașinii.

Dacă autoturismul are între 3 și 12 ani vechime, atunci ITP-ul se face la fiecare doi ani.

Iar în cazul mașinilor care au fost puse în circulație de mai mult de 12 ani, Inspecția Tehnică Periodică trebuie refăcută în fiecare an.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide