Codul Rutier 2024: Este legal să dai flash-uri în trafic? Ce reprezintă aceste semnale vizuale

Autor: Radu Țuțulan 01 mart. 2024 Știri auto
Codul Rutier 2024: Este legal să dai flash-uri în trafic? Ce reprezintă aceste semnale vizuale

Sunt multe situații în care șoferii dau semnale luminoase folosind faza lungă pentru a transmite diverse mesaje altor participanți la trafic. Dar, este legal să dai flash-uri în trafic?

Flash-urile și claxoanele sunt două dintre cele mai întâlnite metode de comunicare folosite de șoferi în trafic.  Pentru că dialogul între conducătorii auto nu se poartă întotdeauna direct, ci și prin astfel de modalități non-verbale.

Unii șoferi dau flash-uri pentru a avertiza alți șoferi de un pericol, alții pentru a-și exprima nemulțumirea.

Flash-urile pot fi considerate agresiune în trafic

Un studiu realizat în 2022 de Poliția Română arată că majoritatea șoferilor au fost agresați în trafic de alți conducători auto.

Principalele concluzii ale cercetării „Atitudini sociale privind riscul în trafic 2022” sunt:

  • 93% dintre șoferii români își doresc camere fixe de monitorizare pe străzi, pentru reducerea accidentelor;
  • 80% dintre șoferi au declarat că au fost victime ale agresiunilor în trafic sub forma flash-urilor/claxoanelor;
  • 80% dintre cei chestionați consideră că șoferii mijloacelor de transport în comun sunt cei mai responsabili în trafic și 70% consideră că cei mai puțin responsabili sunt utilizatorii de trotinete;
  • 58% dintre șoferi declară că probabil vor depăși viteza legală dacă se angajează într-o depășire;
  • 70% consideră că cea mai gravă abatere care influențează negativ siguranța rutieră este consumul de băuturi alcoolice la volan.

Șoferii au identificat agresiunea în trafic și sub forma claxoanelor puternice sau repetate și a flash-urilor date în mod repetat.

Ce semnale îți poate da un șofer când aprinde faza lungă?

Când un șofer aprinde faza lungă intermitent, deci dă flash-uri, poate transmite, în general, 4 semnale:

  • Flash-urile din spate, la semafor te avertizează că trebuie să avansezi. În general, când se pune culoarea verde, cel aflat în spate poate da flash, ca să-ți atragă atenția că trebuie să te pui în mișcare.
  • Flash-urile din spate, în mers, le vei întâlni, în general, pe drumurile care au două benzi pe sens, iar tu circuli pe banda a doua. Acest semnal reprezintă o solicitare de a te da la o parte pentru a-i face loc celui din spatele tău.
  • Flash-urile din față, în mers, te avertizează că urmează să întâlnești un radar sau un echipaj de poliție. Acest semnal între șoferi se folosește încă din timpul comunismului. Este modul prin care conducătorii auto se ajută reciproc, pentru a scăpa de amendă. În general, cei care au observat un echipaj de poliție, semnalizează șoferilor care vin din sens opus, prin două flash-uri scurte, prezența acestuia.
  • Flash-urile din față, în intersecție, reprezintă permisiunea pe care ți-o dă cel din sens opus de a intra în intersecție, în fața lui. Sau de a vira prin fața lui, fiind dispus să reducă viteza sau să oprească pentru a te lăsa să treci.

Dar, majoritatea șoferilor au întâlnit conducători care folosesc flash-urile extrem de agresiv, pentru a-i determina să le facă loc. Iar de multe ori folosesc și claxonul.

Codul Rutier 2024: Ai voie să dai flash-uri în trafic?

Conform legii, e interzis să dai flash-uri. Șoferii pot primi amendă și puncte de penalizare pentru folosirea incorectă a luminilor.

Conform Codului Rutier, această abatere se sancționează cu 2 sau 3 puncte-amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune de 330 sau 495 de lei, la care se adaugă și 2 puncte de penalizare.

Singura variantă de a folosi corect faza lungă este atunci când circuli noaptea, iar pe drum în fața ta nu se află nicio altă mașină.

Nici claxonul nu ai voie să-l folosești pentru a „comunica” cu alți șoferi. Singura situație în care șoferii pot folosi legal claxonul este pentru a evita un pericol iminent. Conform Codului Rutier, șoferii nu au voie să claxoneze la o distanță mai mică de 25 de metri față de cei cărora li se adresează.

Amendă pentru șoferii care dau flash-uri

În legislație fost introdusă o sancțiune suplimentară pentru șoferii agresivi, care dau flash-uri.

Mai exact, conducătorii auto care șicanează în trafic, fac manevre periculoase sau au un mod periculos de a conduce, atât pentru ei, cât și pentru ceilalți participanți la trafic pot fi amendați.

În aceste situații poliția poate aplica o sancțiune cuprinsă între 660 lei și 825 lei şi suspendarea permisului pentru 30 de zile.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide