Cum poți obține online duplicat după permisul auto. Propunerea făcută de MAI

Autor: Radu Țuțulan 09 apr. 2024 Știri auto
Cum poți obține online duplicat după permisul auto. Propunerea făcută de MAI

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea legii circulației și introducerea unor noi norme. Una dintre prevederi oferă șoferilor posibilitatea de a obține online duplicat după permisul auto.

Odată cu dezvoltarea infrastructurii informatice, tot mai mulți șoferi cer ca diverse operațiuni birocratice să se facă online.

Ca răspuns, Ministerul de Interne propune ca duplicatul carnetului de conducere să se poată obține din fața calculatorului, fără să mai fie nevoie de deplasarea la serviciile de permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.

Cum poți obține online duplicat după permisul auto

Conform proiectului de modificare a legii circulației, Direcția de Permise și Înmatriculări Auto trebuie să pună la dispoziția șoferilor o aplicație online. Cu ajutorul acesteia va putea fi obținut un duplicat după permisul auto.

Cererea pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere împreună cu documentele prevăzute […] pot fi transmise și prin intermediul aplicației informatice puse la dispoziția publicului în acest scop pe pagina de internet a Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări”, se precizează în proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul MAI.

Astfel, procesul de obținere a unui nou document se va putea desfășura de la distanță. Iar conducătorul auto nu mai e obligat să predea vechiul permis.

În plus, șoferii vor putea obține o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, valabilă până la data eliberării noului document.

După emitere, permisul de conducere va fi expediat la adresa din România indicată de titular. Sau va putea fi ridicat de la serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a obține duplicat după permisul auto

Proiectul de act normativ stabilește și în ce condiții poate obține un șofer duplicat după permisul auto.

În cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autoritățile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăși valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere”, se precizează în proiectul de lege.

În cazul în care carnetul de conducere a fost reținut de autorități, nu se va putea elibera un nou permis auto.

Conducătorii auto cor avea dreptul să solicite emiterea unui nou document numai în situația în care permisul de conducere a fost reținut ca urmare a deteriorării ori expirării perioadei de valabilitate.

2024: Acte necesare pentru schimbarea permisului expirat

În 2024, actele necesare pentru schimbarea permisului expirat sau pierdut sunt:

  • cererea de schimbare permis;
  • actul de identitate în original;
  • dovada plății taxei de schimbare a permisului auto;
  • permisul de conducere vechi;
  • fișa medicală din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care aplică.

Valabilitatea noului permis va fi de 10 ani, de la data eliberării.

În cazul celor care au pierdut carnetul de conducere sau acesta s-a deteriorat, fișa medicală nu va mai fi necesară. În locul vechiului permis, va fi eliberat un duplicat.

Valabilitatea acestuia va fi aceeași ca permisului pierdut sau deteriorat. O situație similară este și în cazul schimbării numelui.

Taxa de preschimbare a permisului auto în 2024 este de 89 de lei. Aceasta se poate plăti online prin ghiseul.ro sau la terminalele SelfPay ori la CEC Bank și BCR.

Acte necesare pentru fișa medicală la preschimbarea permisului

În momentul în care solicitați eliberarea unei fișe medicale la preschimbarea permisului, trebuie să prezentați:

    • Buletin / Carte de identitate
    • Adeverința de la medicul de familie în care să se menționeze daca pacientul figurează cu boli cronice
    • Scrisoare medicală de la medicul diabetolog în care să fie trecute diagnosticul, tratamentul și recomandarea dacă solicitantul este apt pentru a conduce (în cazul bolnavilor de diabet tip I).

În cazul celor care șoferul poartă ochelari de vedere, trebuie să îi aibă asupra sa când se prezintă pentru întocmirea fișei medicale.

Pentru că unul dintre examenele medicale este cel oftalmologic. Iar cei care nu vor trece aceste teste, nu vor mai avea dreptul de a-și reînnoi permisul auto.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide