Dovada cu drept de circulație 15 zile e obligatorie când se reține permisul auto? Ce prevede Codul Rutier

Autor: Radu Țuțulan 20 mart. 2024 Știri auto
Dovada cu drept de circulație 15 zile e obligatorie când se reține permisul auto? Ce prevede Codul Rutier

În cazul în care un șofer încalcă anumite reguli rutiere, autoritățile pot dispune suspendarea carnetului de conducere. Iar, în anumite situații, șoferul poate primi o dovadă cu drept de circulație 15 zile.

În momentul în care un conducător auto comite o abatere gravă sau încalcă de mai multe ori la legea circulației, poliția poate dispune suspendarea permisului auto.

Această este o măsură de sancționare complementară, pe lângă amenda pe care șoferul o primește pentru abaterea comisă.

În unele situații, suspendarea permisului duce automat la suspendarea dreptului de a conduce un autovehicul.

În ce situații se suspendă permisul fără drept de circulație

Permisul de conducere se reţine de către poliţie o dată cu constatarea faptei, fără ca șoferul să primească drept de circulație în următoarele cazuri:

  • conducerea unui autovehicul sau tramvai sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor ori produselor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare acestora, dacă este constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice certificate;
  • conducerea vehiculului cu defecţiuni tehnice grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, dacă sunt constatate de poliţie împreună cu specialiştii instituţiilor abilitate;
  • nerespectarea semnalelor poliţiştilor la trecerea coloanelor oficiale sau intercalarea ori ataşarea la o astfel de coloană;
  • neoprirea la semnalul regulamentar al poliţistului, în scopul sustragerii de la control, dacă a fost necesară urmărirea pentru oprire;
  • neanunţarea şi/sau neprezentarea la unitatea de poliție competentă, în 48 de ore de la implicarea într-un accident, dacă acesta a avut ca urmare pagube materiale.

Dar, sunt situații în care polițistul, după ce aplică măsura reținerii permisului de conducere, poate elibera șoferului o dovadă cu drept de circulație 15 zile.

Când se eliberează o dovadă cu drept de circulație 15 zile

Printre situațiile în care polițistul poate elibera conducătorului auto o dovadă cu drept de circulație 15 zile atunci când permisul de conducere a fost reținut se regăsesc:

  • folosirea sau ținerea în mâna a unui telefon, tabletă, laptop sau orice dispozitiv mobil;
  • depășirea coloanei de mașini oprite la semafor sau la trecerea de cale ferată;
  • neacordarea de prioritate vehiculelor sau pietonilor;
  • trecerea pe culoarea roșie a semaforului;
  • depășire neregulamentară;
  • nerespectarea semnalelor polițistului rutier;
  • acumularea a 15 puncte de penalizare;
  • neprezentarea la poliție în 24 de ore de la producerea unui accident soldat doar cu pagube materiale, etc.

În momentul în care șoferul primește dovada înlocuitoare a permisului auto, cu drept de circulație 15 zile, atunci poate conduce în continuare. Dar nu mai mult de cele două săptămâni, cât e valabilă dovada.

De când se calculează suspendarea permisului

Legislația rutieră din țara noastră prevede două situații.

În cazul suspendării permisului de conducere pentru o perioadă determinată, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare cu drept de conducere pentru 15 zile, suspendarea se calculează:

  • din momentul expirării termenului de valabilitate a dovezii înlocuitoare;
  • din momentul depunerii dovezii înlocuitoare, de către conducătorul auto, la oricare unitate de poliţie rutieră în una din zilele din intervalul perioadei de valabilitate a acesteia.

Practic, șoferul poate renunța la dovada care îi dă dreptul să conducă timp de 15 zile. Ceea ce înseamnă că suspendarea se va calcula din momentul în care predă acest document temporar.

Cel de-al doilea caz e acela în care se reține permisul de conducere, șoferul primind o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

În această situație, suspendarea se calculează din ziua în care a fost întocmit procesul verbal de constatare a abaterii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide