Este legal să părăsești locul accidentului dacă nu sunt victime? În ce situații trebuie raportat un accident

Autor: Radu Țuțulan 25 apr. 2024 Știri auto
Este legal să părăsești locul accidentului dacă nu sunt victime? În ce situații trebuie raportat un accident

În momentul în care se produce un accident rutier, cei implicați au mai multe obligații, inclusiv să anunțe poliția în unele cazuri. Se consideră însă că încalci legea dacă părăsești locul accidentului atunci când nu sunt victime?

Probabil că toți șoferii știu că atunci când sunt implicați într-un accident rutier, trebuie să oprească. Apoi, în funcție de gravitatea situației, fie trebuie notificate autoritățile, fie încheiată o înțelegere cu celălalt șofer.

Dar, în unele situații pot pleca pur și simplu.

În ce situații e interzisă părăsirea locului unui accident

Legea stabilește că toți cei implicați într-un accident de circulație sunt obligați să nu părăsească locul faptei.

Părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului […], implicat într-un accident de circulație, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, stabilește Art. 338 (1) din OUG 195/2002.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi modificarea sau ștergerea urmelor de la locul unui accident soldat cu uciderea sau rănirea unei persoane.

Așadar, un accident rutier soldat cu persoane vătămate este considerat grav. În această situație, trebuie chemată poliția pentru a face cercetări la fața locului.

Dacă unul dintre șoferii implicați pleacă, se consideră fugă de la locul accidentului.

Însă, dacă accidentul are ca urmare numai pagube materiale, atunci legea prevede câteva excepții.

Este legal să părăsești locul accidentului dacă nu sunt victime?

Conform legii, nu constituie infracțiune părăsirea locului accidentului când:

  • în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
  • conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
  • conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
  • victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Asta nu înseamnă, însă, că dacă ați lovit o altă mașină, puteți pleca pur și simplu mai departe. Trebuie să vă opriți și să vă asigurați că nu sunt persoane rănite.

Apoi, numai dacă nu sunt persoane accidentate, puteți stabili dacă faceți o înțelegere amiabilă sau plecați mai departe.

Dar și dacă vă continuați drumul, conform legii, aveți la dispoziție 24 de ore pentru a raporta accidentul. Ceea ce înseamnă că trebuie să vă prezentați la sediul poliției din zona unde s-a produs accidentul pentru a se face o constatare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide