Șoc pentru clienții Uber: mulți șoferi s-au retras, iar tarifele au crescut

Șoc pentru clienții Uber: mulți șoferi s-au retras, iar tarifele au crescut

Autor: acum 4 luni Știri

Intrarea în vigoare a legii care reglementează activitățile de transport alternativ a produs un șoc pentru clienții Uber. Mulți șoferi s-au retras, iar tarifele au crescut semnificativ, pentru că sunt mulţi clienţi şi puţine maşini. De la începutul lunii, şoferii din platformele de ridesharing sunt amendaţi cu 5.000 de lei dacă nu au actele în regulă.

„Maşinile au rămas mai puţine pe stradă şi atunci tarifele au crescut”, declară un şofer pentru Mediafax. Clienţii, însă, au şi de câştigat, pentru că noua lege obligă şoferii de ridesharing să aibă acte care să ateste că ştiu meserie, au maşini sigure şi pot să despăgubească pasagerul în cazul unor accidente.

„Nu s-a ştiut niciodată de ce documente e nevoie. Legea care a intrat în vigoare acum spune negru pe alb ce acte trebuie să aibă şoferul”, declară Cătălin Codreanu, preşedintele Coaliţiei pentru Economia Digitală.

„E vorba de atestatul care ne dă dreptul să practicăm meseria asta. Pentru… E vorba de un atestat pentru transportul în regim de închiriere. Ecusonul de la platforma pe care activezi, în cazul meu, Uber, copia conformă a licenţei de transport în regim alternativ, asigurarea pentru persoane şi bagaje, plus asigurarea obligatorie. Cam acestea ar fi documentele… Şi trebuie să facem revizia tehnică periodică la şase luni. Asta e, practic, ecusonul care vă arată dumneavoastră că eu sunt atestat să fac treaba asta. Trebuie pus undeva la vedere, astfel încât poliţiştii să-l poată repera uşor. Şi în rest, să avem spor la comenzi”, a spus un şofer.

20.000 de şoferi au obţinut până acum autorizaţii pentru transport alternativ şi câteva mii depun acum actele care costă circa 1.000 de lei. Şoferii spun însă că investiţia merită.

Piaţa platformelor de mobilitate urbană din România a fost estimată la 1,6 milioane de lei anul trecut, iar clienţii sunt mulţumiţi, chiar dacă preţurile au crescut.

„Îmi plac şoferii, sunt de treabă, mai purtăm conversaţii, de ce nu, şi sunt de calitate”, spune un client ridesharing.

„E foarte rapid şi vine imediat”, spune altul.

Legea care impune condiţii drastice şoferilor din ridesharing a fost aprobată anul trecut, după proteste de amploare ale taximetriştilor.


Sursa foto: Shutterstock


Comentarii
Inchide