Test drive Porsche Macan Turbo: Mai mult decât o motorizare, un cult

Autor: ProMotor 30 mart. 2020 TESTE AUTO

Porsche Macan Turbo este vârful gamei de SUV-uri compacte a producătorului din Zuffenhausen. Cea mai puternică motorizare a SUV-ului compact Porsche l-a impresionat pe pilotul Promotor Adi Teslovan, chiar dacă acesta se declară mai degrabă fan al modelului 911.

Intră în Galeria FOTO

Particula Turbo din denumirea modelelor Porsche nu mai are de mult legătură cu tipul motorizării. La urma urmei, toate modelel Macan sunt turbo, iar, dacă ne uităm la Taycan, primul model electric al mărcii Porsche, denumirea Turbo pare nejustificată. O putem considera mai degrabă un brand, și încă unul foarte puternic, care desemnează cele mai potente versiuni de motorizare din gamele lor.

Este, desigur, și cazul lui Macan Turbo. În urma faceliftului, acesta a primit un nou motor, cu cilindreea de 2,9 litri. Este un downsizing în stil Porsche, pentru că noul motor este cu 40 CP mai puternic decât unitatea anterioară de 3,6 litri, ajungând la un total de 440 CP. O herghelie care-l poartă pe Macan Turbo de 0 la 100 km/h în doar 4,3 secunde. Dacă ții în continuare accelerația la podea, vei fi la 200 km/h în 16,9 secunde, pentru ca ceva mai târziu să ajungi la viteza maximă de 270 km/h.

Iar de aici, vrând nevrând va trebui să te lovești de o altă noutate introdusă o dată cu faceliftul. Este vorba de noile discuri de frână Porsche Surface Coated Brake (PSCB), care sunt în esență discuri din oțel acoperite cu carbură de wolfram, un compus care le conferă mai multă stabilitate și rezistență la uzură, precum și o reducere cu 90% a cantității de particule emise în timpul frânării. Cine nu e mulțumit, nu are decât să comande discurile ceramice Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB).

Cum se conduce pe circuit

Am încercat să vedem din ce material este făcut noul Macan Turbo, așa că l-am dus pe circuitul Academiei Titi Aur și l-am încredințat pilotului Promotor, Adi Teslovan. Adi este mare fan Porsche, și chiar dacă recunoaște că 911 i se potrivește mai bine, a fost impresionat de caracterul lui Macan Turbo.

În imagini vedem o versiune cu barbă a lui Stig, la fel de plictisit ca și cel din spatele măștii de policarbonat a emisiunii Top Gear. Adi Teslovan ne asigură însă că Macan Turbo este departe de a fi plictisitor. Poziția de conducere este înaltă, normală pentru un SUV, dar ținuta de drum este una tipică Porsche. Adi spune că Macan Turbo este singurul SUV compact cu care poți merge de-a latul, iar noi îl credem pe cuvânt.

Chiar și în condițiile unei piste ude, așa cum am avut noi norocul pe circuit în ziua testului, Porsche Macan Turbo își ascunde extrem de abil masa de aproape două tone. De fapt, se simte atât de agil încât poate da lecții ,multor modele sport consacrate. Nu și lui 911 însă, după cum ne-a transmis, confidențial, Adi Teslovan.

Porsche Macan Turbo: Date tehnice

Preț de bază/preț model testat (inclusiv opționale) – 94.537/117.275 euro cu TVA
Combustibil – Benzină
Cilindree cmc –2894
Putere maximă CP/rpm – 440/5700-6600
Cuplu maxim Nm/rpm – 550/1800-5600
Viteză maximă km/h – 270
Accelerație 0-100 km/h – 4,3 secunde (cu pachetul Sport Chrono)
Consum mixt (NEDC) l/100 km – 9,8
Tracțiune – integrală permanentă
Cutie de viteze – cu dublu ambreiaj PDK, 7 trepte
Lungime mm – 4684
Lățime mm – 1926
Înălțime mm – 1624
Ampatament mm – 2807
Volum rezervor litri – 75
Volum portbagaj litri – 488 – 1.503
Masă la gol kg – 1.945

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide