Test drive Renault Koleos Initiale Paris – Inițiala SUV-ului

Autor: Elena Luchian 09 iun. 2020 Test drive

Renault Koleos nu a avut niciodată flerul lui Kadjar și nici personalitatea extrovertită a lui Captur. Frații mai mici au fost mereu cu un pas în față în ceea ce privește preferințele clienților. Dar Koleos are farmecul lui, mai ales în versiune Initiale Paris. Avem la test Koleos facelift cu echiparea de top cu motor 2.0 dCi cu 190 de cai putere, transmisie automată și tracțiune integrală.

GALERIE FOTO

Avem de-a face cu noul Renault Koleos facelift. Și nu orice Koleos, ci unul de top, în versiune Initiale Paris. Modelul este disponibil la noi cu o singură motorizare. Este vorba despre unitatea turbo diesel 2.0 dCi cu 190 de cai putere și 380 Nm, cuplată la transmisia automată CVT cu șapte rapoarte și la un sistem de tracțiune integrală.

Test drive Renault Koleos Initiale Paris (12)

Renault Koleos Initiale Paris – premium chic

Echiparea Initiale Paris aduce la bord dotări preluate din gama premium. Scaunele îmbrăcate în piele Nappa Gris Sablet încălzite și ventilate, cu tetiere reglabile duble tip Relax, cu trei moduri de masaj, par împrumutate de la BMW Seria 7. Și bancheta spate este încălzită.

Speram să regăsesc la bord sistemul Easy Link de la Clio și Captur, dar mă mulțumesc cu R-Link2, redat pe un ecran tactil tip portret de 8,7 inci, am instrumentar digital de 7 inci, cu nuanță de afișare care poate fi selectată din meniu.

Koleos cu echiparea de top primește standard faruri LED Pure Vision și jante de 19 inci cu design Initiale Paris, care îi asigură atitudinea chic și sobră.

Test drive Renault Koleos Initiale Paris (37)

Mașina de test are sistem audio BOSE, care îmi transformă cabina în sală de concert. Am volan încălzit, o bucurie pe timp de iarnă, dar și trapa electrică, ce aduce în cabină toată lumina unei zile de primăvară cu cer senin, contra sumei de 1.000 de euro. Aceeași  zi de primăvară care îmi colorează mașina în violet. Poate că vi se pare că este neagră. Ei bine, nu! Este un Noire Amethyst, o nuanță rezervată exclusiv acestei versiuni, care costă 800 de euro.

GALERIE FOTO

4.673 metri în lungime, 1.843 metri în lățime și 1.667 metri în înălțime. Atât măsoară SUV-ul cel mare de la Renault. Un ampatament de 2.704 metri asigură spațiu generos la bord. Pasagerii vor sta cu capetele departe de plafonul înalt, chiar și cei cu înălțimi de peste 1.90 metri.

Test drive Renault Koleos Initiale Paris (4)

Tipic celor de la Renault, și Koleos are o cabină practică. În tunelul median există un compartiment care păstrează temperatura rece atunci când ai aerul condiționat pornit. Când sunt 35 de grade afară, este exact ce ai nevoie pentru sticla de suc. Sunt două mufe USB în consola centrală și încă două rezervate pasagerilor din spate.

Totul la această mașină este despre familie: suspensia fmoale, spațiul generos la genunchi chiar și pentru cel care ocupă locul din mijloc, un portbagaj cu volum de 565 de litri (1.795 de litri când bancheta spate este rabatată).

Cum se simte la drum Renault Koleos Initiale Paris?

Sub capotă funcționează – ușor zgomotos la pornire, atunci când e rece – motorul diesel de 2.0 litri cu 190 de cai putere. Transmisia CVT, rezervată de Renault versiunilor cu tracțiune integrală, ar avea nevoie de o reacție mai rapidă atunci când am nevoie imediată de putere, mai ales că avem de-a face cu cel mai puternic Koleos. Dar cei care aleg un Koleos nu vor fi tentați să meargă sportiv pe viraje. Koleos face o declarație sinceră: “Eu nu sunt pentru mers sportiv”. În depășire, când din modul manual alegi o treaptă inferioară, SUV-ul îți dă încredere și nu este nici pe departe letargic.

Construit pe platforma CMF-C, ca și Talisman sau X-Trail de la Nissan, Koleos plătește tribut greutății mari de aproape 1,8 tone, se înclină în viraje ca barca pe valuri. Dar suspensia își face bine treaba, nivelează denivelările din asfalt și anulează orice disconfort la trecerea peste gropi.

Test drive Renault Koleos Initiale Paris (17)

Chiar fără să apelez la funcția Eco Mode, Renault Koleos a făcut impresie foarte bună la consum. Pe drum național, indicatorul de consum îmi arăta cifre demne de Clio 1.5 dCI: 4,9 l/100 km. Da, da, ați citit bine!

Cum este firesc, cifrele cresc la viteze de autostradă și se îndreaptă vertiginous spre 7,5 l/100 km. Și în oraș s-a dovedit a fi blând cu buzunarul motorul diesel de 2.0 litri: 8.1 l/100 km a arătat în bord.

Competiția lui Renault Koleos Initiale Paris

Cu preț de pornire de 42.500, Koleos Initiale Paris are viață grea în acest segment. Principalii rivali, Peugeot 5008 și Skoda Kodiaq nu bat pasul pe loc. 5008 în versiune de top cu motorul BlueHDi de 180 de cai putere și transmisie automată pornește de la 36.440 euro.

GALERIE FOTO

Skoda Kodiaq Laurin & Klement cu 2.0 TDI cu 190 de cai putere și transmisie DSG (nu RS, pentru că acolo discutăm despre putere superioară și comparația nu ar fi corectă) pleacă de la 42.395 de euro.

Koleos nu este disponibil cu șapte locuri ca rivalii Kodiaq de la Skoda și 5008 de la Peugeot.

 

Verdict

Poate nu are popularitatea lui Kadjar și nici personalitatea lui Captur. Dar Koleos vine cu o maturitate pe care frații mai mici nu o au. Este spațios, confortabil, iar în echipare Initiale Paris, este un automobil sofisticat. O mare bilă albă își trece Koleos în cont în ceea ce privește consumul, comparabil cu cel al lui Clio cu motor diesel.

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide