Test-adrenalină cu noua bombă hot-hatch de clasă mică: Ford Fiesta ST

Vrooooom... a doua.... brrrroooooaaaaammmm... a treia.... zzzzuuuuuummmm... iar a doua... Nu, nu e o etapă de WRC cu Peter Solberg la volanul unui Fiesta WRC. Sunt pur şi simplu senzaţii pure pe care le-am trăit la volanul noului Ford Fiesta ST pe virajele demenţiale din sudul Franţei, în zona Nisei. Iată în continuare impresiile la cald în urma primului test cu noul Ford Fiesta ST.

Recent, Ford Fiesta a primit un facelift reuşit, care, chiar dacă a fost acuzat de unii cârcotaşi că ar fi inspirat prea mult din imaginea Aston Martin, îi conferă maşinii un look sportiv, tineresc şi o identitate puternică, mai ales pentru clasa mică.

Însă versiunea de top Fiesta ST, pe care am avut ocazia (şi marea plăcere) să o testez în premieră pe şoselele întortocheate din jurul oraşului Nisa, în sudul Franţei, adaugă un ingredient foarte important pentru segmentul hot-hatch din clasa mică: tupeismul.

Au fost destule voci care au reclamat lipsa versiunii ST în cazul Fiestei dinaintea faceliftului, deşi producătorul a lansat pe piaţă şi o variantă de caroserie cu două uşi. Acum, cei de la Ford au remediat problema, iar noul Fiesta ST arată delicios, nervos, ba chiar belicos şi pus pe ”gâlceavă”.

Faţă de varianta normală cu două uşi, Fiesta ST are grila frontală împletită, iar sigla ”ST” roşie e plasată în mod discret într-un colţ. De asemenea, partea inferioară a spoilerului e redesenată, într-un stil mult mai sportiv şi care evidenţiază privirea de şarpe ameninţător a farurilor (subliniate de mici baghete LED).

În spate, dramatismul este asigurat de imensul eleron (nu e imens, dar sare imediat în ochi), de micul difuzor frumos ornat şi de perechea de evacuări rotunde, garant suficient al caracterului sportiv. Tabloul este pigmentat de coborârea gărzii la sol cu 15 mm, ceea ce evidenţiază pragurile  aerodinamice şi jantele de 17 inci cu 5 spiţe, având un design tehno-sportiv.

La care mai adaug cele trei nuanţe speciale ale vopselei pentru caroserie, care sunt specifice lui Fiesta ST: Race Red, Molten Orange şi Spirit Blue. Sincer, nu aş şti pe care să o aleg dacă mi-aş cumpăra maşina. Şi, de fapt, mă interesează prea puţin, deoarece pentru şofer e mult mai important interiorul.

Despre habitaclul lui Ford Fiesta ST vorbesc ÎN PAGINA URMĂTOARE

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.