Demonstraţie cu test pe un motor cu ardere internă (VIDEO)

Autor: Alexandru Banu 23 mai 2017 Știri auto
Demonstraţie cu test pe un motor cu ardere internă (VIDEO)

Nu încercaţi asta acasă! Asta e concluzia cu care trebuie privit acest test. Bun. Pentru experiment, cei de la canalul de Youtube Project Farm au folosit o maşină de tuns iarba (acelaşi principiu, de motor cu ardere internă), un borcan în care au turnat benzină şi conţinutul unei ceşti de zahăr pe care l-au amestecaţi cu benzina din borcan. Au agitat bine până s-a dizolvat măcar o parte din zahăr. Pentru că oricât au agitat, zahărul nu s-a dizolvat complet.

Tot ce au avut de făcut după a fost să toarne amestecul banal în rezervorul maşinii de tuns iarba, care, ca aproape orice motor cu ardere internă, are un filtru de benzină. După o jumătate de oră, maşina de tuns iarba s-a oprit. Omul şi-a imaginat că e cazul să-i mai pună benzină. După 105 minute de funcţionare fără probleme, s-au uitat în rezervor. Era gol şi se vedea zahărul pe marginile rezervorului.

Chiar dacă nu dă semne de daune nici la testul de compresie (5 atmosfere), motorul trebuie desfăcut. Se vede că pe cilindru există resturi de la zahăr. Concluzia e că motorul nu moare la prima linguriţă de zahăr, dar pe termen lung, “dă în diabet”.

Depuneri au rămas şi pe pistoane, şi pe supape. Noi credem că oricum maşinile moderne au motoare cu senzori şi pot detecta amestecuri improprii în funcţie de compresie şi temperatură. Probabil că în momentul în care ceva nu e conform parametrilor, motorul intră într-un fel de protecţie şi ar trebui să dea o eroare în bord. Ideal e însă să nu ajungeţi în situaţii în care să vă faceţi “prieteni” din pricina unui loc de parcare sau a unei altercaţii în trafic.  

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide