Primele amenzi date de noul şef al ASF Leonardo Badea: Groupama şi Uniqa, amendate cu 10.000 de lei de ASF după investigaţia privind poliţele RCA pe o lunăCompaniile de asigurări Group­ama şi Uniqa au fost amendate cu suma de 10.000 de lei fiecare după ce o investigaţie inopinată a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a găsit nereguli în ceea ce priveşte vânzarea de poliţe auto obligatorii (RCA) pe o perioadă de o lună.

Primele amenzi date de noul şef al ASF Leonardo Badea: Groupama şi Uniqa, amendate cu 10.000 de lei de ASF după investigaţia privind poliţele RCA pe o lună Primele amenzi date de noul şef al ASF Leonardo Badea: Groupama şi Uniqa, amendate cu 10.000 de lei de ASF după investigaţia privind poliţele RCA pe o lună

Companiile de asigurări Group­ama şi Uniqa au fost amendate cu suma de 10.000 de lei fiecare după ce o investigaţie inopinată a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a găsit nereguli în ceea ce priveşte vânzarea de poliţe auto obligatorii (RCA) pe o perioadă de o lună.

Mai mult, şefii celor două companii, francezul Francois Coste, directorul general al Groupama Asigurări, şi austriacul Franz Weiller, preşedintele directoratului Uniqa Asigurări, au fost sancţionaţi cu avertisment scris. Amenzile aplicate celor două companii sunt primele votate de consiliul ASF în noua formulă, cu Leonardo Badea în funcţia de preşedinte şi Ovidiu Wlassopol în funcţia de prim-vicepreşedinte.

„În urma verificărilor a fost decisă sancţionarea societăţilor Groupama şi Uniqa Asigurări cu amendă în cuantum de 10.000 de lei fiecare, precum şi sancţionarea cu avertisment scris a directorului general al societăţii Groupama şi a preşedintelui directoratului societăţii Uniqa Asigurări. În sarcina celor două societăţi a fost instituită obligaţia remedierii neregulilor constatate“, au transmis reprezentanţii ASF. Investigaţia ASF a vizat şi companiile Generali şi Asirom, însă în cazul acestora nu au fost descoperite nereguli.  Toate cele patru companii erau suspectate de ASF că refuză să ofere cotaţii pentru poliţele RCA pe o lună. Groupama, Uniqa şi Asirom au respins la scurt timp de la anunţul controlului acuzaţiile. Posibilitatea încheierii poliţei RCA pe o lună este prevăzută în noua lege RCA, care prevede printre altele şi un tarif de referinţă calculat semestrial de ASF, dar şi limitarea la 25% a cheltuielilor companiilor de asigurări.

Primele brute subscrise din poliţele RCA reprezintă peste jumătate din afacerile totale pe segmentul poliţelor generale. Vânzările de RCA au accelerat anul trecut cu 26%, cu mult peste timida creştere de doar 4% a asigurărilor facultative Casco.