Cutie manuală vs. cutie automată. AVANTAJE ŞI DEZAVANTAJE

Autor: ProMotor 11 mart. 2016 Știri auto
Cutie manuală vs. cutie automată. AVANTAJE ŞI DEZAVANTAJE

 


Mulţi dintre voi probabil v-aţi pus o întrebare esențială înainte de a cumpăra o maşină: Care este transmisia potrivită?

Ca să vă fie mai uşor în alegerea unei cutii de viteze, am enumerat mai jos câteva avantaje şi dezavantaje:

Avantaje cutie manuală

1. Consum  redus de combustibil
În cazul cutiilor automate mai vechi, consumul de combustibil a fost întotdeauna considerabil mai mare în comparaţie cu cel al cutiilor manuale.

2. Pretul de achiziţie mai mic
Toate maşinile vin echipate standard cu cutie manuală, ceea ce înseamnă că nu trebuie să plăteşti în plus pentru această dotare.

3. Costuri mici de întreţinere
Orice mecanic auto îţi poate spune că repararea unei cutii manuale se face  mult mai uşor decât a unei transmisii automate. De aici rezultă şi costurile de reparaţii care sunt semnificativ mai mari.

Avantaje cutie automată

1. Confort
Cutia automată nu numai că îţi permite să ţii ambele mâini pe volan pentru un control mai bun, dar face ca experienţa şoferului în spatele volanului să fie mai confortabilă, mai plăcută şi mai rafinată.

2. Utilizare uşoară
O cutie automată este uşor de folosit chiar şi pentru începători. Pentru utilizarea ei nu este nevoie decât să treci schimbătorul de viteze în poziţia D şi ai plecat la drum.

3. Faciliteaza plecarea din rampă
Maşinile dotate cu transmisie automată îţi permit să pleci din rampă fără ca motorul să se oprească, cum se întâmplă, de obicei, la cele manuale.

4. Nu se opreşte motorul la pornirea de pe loc
Asemeni ca la punctual 3, nu este nevoie să ai o anumită experienţă în spatele volanului pentru a pleca lin de la semafor şi fără a ajunge în situaţia penibilă de a opri motorul şi a fi claxonat.

5. Consum redus (valabil pentru cutiile cu dublu ambreiaj)
În ziua de azi, cutiile automate au ajuns atât de performante încât au un consum foarte apropiat sau chiar egal cu cel al cutiilor manuale.

Dezavantaje cutie manuală

1. Nu oferă aşa de mult confort utilizatorului
O cutie manuală, pe lângă faptul că pentru utilizarea ei trebuie folosită mai tot timpul o mână, poate avea şi o timonerie destul de neplăcută în utilizare.

2. Uzura ambreiajului
Folosirea regulată şi necorespunzătoare a ambreiajului poate duce la uzura acestuia.

Dezavantaje cutie automată

1. Costuri de întreţinere mai mari
O transmisie automată are un mecanism mai complex şi de aceea costurile de reparaţii vor fi întotdeauna mai mari.

2. Performanţe mai slabe
Dacă vorbim de cutiile automate convenţionale şi nu de cele cu dublu ambreiaj, atunci putem spune că acestea afectează performanţele unei maşinii. Iar asta se observă atunci când apeşi putrnic pedala de acceleraţie la podea (kick-down) şi vezi că nu se întâmplă nimic pe moment. Asta pentru că trecerea de la o treaptă inferioară la una superioară se face cu o mică întârziere.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide