Primul accident mortal după doi ani pe porțiunea 2+1 alternativ de pe Drumul Morții E85 – VIDEO

Autor: Cristian Agatie 24 sept. 2021 Știri auto

Primul accident mortal produs după doi ani de la introducerea sistemului „2+1 alternativ” de pe Drumul Morții E85 are o cauză previzibilă. Autoritățile au „uitat” să monteze separatoare de sens pe sectorul respectiv.

Intră în Galeria FOTO

Un grav accident rutier s-a produs miercuri pe E85 între Movilița și Sinești (județul Ialomița), între un autoturism și două dube. Cauza accidentului a fost pătrunderea pe contrasens, una dintre principalele cauze de accidente mortale pe șoselele din România. Patru persoane și pierdut viața în acest accident – o adevărată tragedie, oricum ai privi-o.

Chiar dacă accidentele de acest fel se produc extrem de frecvent, este remarcabil faptul că acesta este primul accident mortal produs pe un sector cu sistem de circulație 2+1 alternativ după introducerea acestuia în urmă cu doi ani. Pentru un drum cu reputația lui E85, pe bună dreptate supranumit „Drumul Morții”, este o adevărată performanță.

„După mai bine de doi ani, astăzi a avut loc primul accident grav pe porțiunea „2+1 alternativ” DN2 dintre Sinești și Movilița, soldat din păcate cu decese. Cauza este o intrare pe contrasens. Reamintim CNIAR că dacă este dotat cu parapet separator de sens, sistemul 2+1 alternativ are siguranță rutieră *de autostradă* și nenorocirea de astăzi ar fi fost evitată!”, au scris miercuri cei de la Asociația Pro Infrastructură.

Accident mortal pe porțiunea 2+1 alternativ de pe Drumul Morții. Cum a fost posibil?

În ciuda protestelor șoferilor, care se plâng de viteza redusă de circulație și formarea ambuteiajelor pe aceste sectoare, sistemul 2+1 alternativ și-a dovedit din plin eficiența în salvarea vieților. Totuși, cum a fost posibilă producerea acestui accident, pe un sector de drum considerat extrem de sigur?

Asociația Pro Infrastructura a oferit o primă reacție, dar și o explicație: lipsa separatorului de sens, care ar trebui montat pe toate șoselele din România.

„Așa cum am făcut în nenumărate rânduri, solicităm CNAIR să instaleze de urgență parapet îngust separator de sens pe porțiunile 2+1 din țară, nefiind necesară intrarea pe contrasens pentru depășire. Includem mai jos două exemple de astfel de parapete, unul din Suedia, țară cu siguranță rutieră de top care are peste 2000 km de 2+1 alternativ, și un sistem cu cabluri elastice care deja își face treaba la Afumați. Solicităm încă o dată oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere elaborarea de urgență a unui normativ 2+1 alternativ și generalizarea acestui sistem pe toată distanța Afumați-Iași”, a transmis API, pe Facebook.

DN2/E85 este cea mai periculoasă șosea din România, cu cele mai multe persoane decedate în accidente rutiere. 147 de accidente s-au produs aici în 2020, în care și-au pierdut viața 67 de persoane. Potrivit celor de la Libertatea, pe E85 sunt 564 de cruci, mai multe decât cele 550 de borne kilometrice montate pe ambele sensuri ale șoselei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide