În 15 ani, maşinile electrice vor fi mai populare decât maşinile convenţionale

Autor: Iulian Dnistran 18 iun. 2015 Mașini electrice

Până acum, au fost vândute în jur de 500.000 de maşini electrice în toată lumea, în timp ce maşinile cu benzină şi motorină sunt peste un miliard. Deci afirmaţia din titlu ar însemna ca, în numai 15 ani, vânzările de maşini electrice să crească de 1.000 de ori pentru ca să ajungă să depăşească maşinile cu motoare convenţionale.

Cine crede aşa ceva este nebun, nu-i aşa? Ei bine, nu neapărat.

În graficul de mai jos vedem cât de repede au devenit populare în SUA principalele aparate, device-uri şi gadgeturi pe care azi le considerăm absolut normale, de la curentul electric sau maşina de spălat până la telefoanele mobile sau internet.

Interesant, nu? Ei bine, să facem o scurtă paralelă între evoluţia telefoniei fixe şi cea a telefoniei mobile. În primul caz, avem o dezvoltare lentă, încetinită şi de perioada războaielor mondiale, limita de 90% fiind atinsă cam după 90 de ani. În al doilea caz, telefonia mobilă a ajuns la aproape 90% în circa 15 ani. Asta şi pentru că tehnologia modernă evoluează galopant faţă de cum se întâmpla în secolul XX.

Iar acum priviţi curba de evoluţie a automobilului, care creşte rapid imediat după 1915, apoi stagnează în timpul războaielor, după care revine pe un trend ascendent, mai puţin accentuat. Se observă o evoluţie oarecum similară cu a telefonului fix, nu-i aşa? Ok, acum duceţi o curbă imaginară a evoluţiei maşinilor electrice după modelul celei valabile pentru telefonia mobilă.

Care e concluzia pe care o trageţi?

Dacă tot vi se pare imposibil ca maşinile electrice să evolueze aşa de rapid, ce-ar fi să aruncăm o privire la evoluţia vânzărilor din ultimii 4-5 ani în principalele ţări din lume, cum ar fi SUA, China, Germania, Franţa sau Norvegia? Găsiţi graficele aici.

Şi încă un argument: costurile de rulare pentru maşinile electrice sunt mai mici decât pentru maşinile convenţionale, preţurile bateriilor scad vertiginos, iar în jurul anului 2020 maşinile electrice vor avea preţuri foarte competitive faţă de ale maşinilor normale. Vedeţi aici mai multe date şi calcule.

Aşadar, acum ne credeţi că maşinile electrice vor deveni foarte rapid „mainstream”, precum internetul sau telefoanele mobile?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide