Special istorie auto: primii 100 de ani Aston Martin

Autor: Oraan Mărculescu 11 nov. 2013 Dosar & Analize

Cei 100 de ani de existenţă ai Aston Martin au fost marcaţi de câteva maşini foarte importante, care definesc anumite perioade din istoria mărcii britanice, dar care au urmărit întotdeauna filosofia unuia dintre creatorii mărcii, Lionel Martin: ”O maşină pentru şoferul rafinat care-şi doreşte voiaje rapide.”

În continuare, modelele care reprezintă adevărate ”borne kilometrice” pentru pasionaţi:

Cel mai vechi model Aston Martin în stare originală este un A3 (număr şasiu 1913, TT1). Condus iniţial de contele Louis Zborowski, a participat la Grand Prix-ul Franţei de la Strasbourg, din 1923, dupa care a fost vândut doamnei Marion Agnew. Aceasta şi-a botezat maşina ”Green Pea“ (mazăre verde) şi a făcut multe călătorii prin Europa cu ea, contribuind la creşterea notorietăţii firmei Aston Martin. În 1958, maşina a fost cumpărată de Neil Murray, specialist al maşinilor din perioada antebelică şi fondator al Aston Martin Heritage Trust.

 

”Cea mai celebră maşină din lume“ a fost în anii ‘60 Aston Martin DB5, datorită apariţiei în filmul ”Goldenfinger“, cu Sean Connery în rolul agentului 007. DB5 a apărut în şase filme din seria James Bond (”Goldfinger“, ”Thunderball“, ”GoldenEye“, ”Tomorrow Never Dies“, ”Casino Royale“ şi ”Skyfall“), dar şi în alte producţii cinematografice. Practic, DB5 e primul exemplu al succesului comercial imens pe care îl poate avea apariţia unui produs într-un film de box-office. Maşina din ”Goldfinger“a fost vândută în 2010 cu aproape 3,5 milioane de euro, în timp ce un DB5 ”normal“ ajunge la peste 200.000 de euro.

 

Cel mai scump Aston Martin de serie, ”o maşină sublimă în fiecare detaliu“, a fost produs în doar 77 de exemplare – de unde şi numele său exclusivist, One-77. Fiecare maşină a fost construită manual, având caroserie din fibră de carbon şi aluminiu, iar motorul V12 de 7,3 litri se laudă cu peste 710 CP şi peste 750 Nm, ceea ce i-a adus titulatura de cel mai potent propulsor aspirat al momentului. Prin urmare, nu e de mirare că preţul lui One-77 se cifra la 1,25 milioane de lire sterline (aproape 1,5 milioane de euro). Dar nu ne miră nici faptul că toate cele 77 de exemplare şi-au găsit rapid cumpărători.

 

”The best Aston Martin ever…“ este considerat proaspătul Aston Martin Vanquish, un grand tourer conceput pentru cei cu gusturi fine. Deoarece noul Vanquish a fost creat la 100 de ani de la înfiinţarea mărcii, a primit onoarea unei ediţii speciale ”Exclusive Centenary“, construită în doar 100 de exemplare. Fiecare maşină beneficiază de dotări exclusiviste – cum ar fi culoarea specială Sterling Silver pentru caroserie sau tapiţeria din piele Deep Soft, folosită înainte doar pentru One-77. Aceasta ediţie specială este vopsită manual, procesul pentru fiecare maşină durând 50 de ore. Practic, dupa un secol, pasiunea se regăseşte tot în mâinile perfecţioniştilor, nu în perfecţiunea roboţilor…

 

Să vedem în continuare etapele din istoria de 100 de ani Aston Martin – PE PAGINILE URMĂTOARE

Pagini: 1 2 3 4 5 6

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide