Camera pentru mersul înapoi - obligatorie din 2014 în USA

NHTSA a propus un proiect de lege prin care, începând din 2014, camera de filmat pentru mersul cu spatele să devină obligatorie la maşinile noi. Oare va reuşi organismul american să îşi impună punctul de vedere?

Camera pentru mersul înapoi - obligatorie din 2014 în USA Camera pentru mersul înapoi - obligatorie din 2014 în USA

Dacă în Europa din 2011 devin obligatorii sistemele ABS şiESP, dar şi farurile speciale de zi, iată că la americani semerge chiar mai departe: NHTSA (National Highway Traffic SafetyAdministration) doreşte ca, din 2014, maşinile noicomercializate pe piaţa nord-americană să fie dotate standard cu ocameră de filmat pentru mersul înapoi.

Momentan, acest accesoriu este disponibil opţional pe multedintre maşinile de lux şi premium şi mai puţin sau, în general,deloc pe cele de categorii mai mici. Preţul pentru o cameră defilmat la mersul cu spatele nu este deloc mic, mai ales că estenecesar şi un ecran pe care să fie afişate imaginile.

Totuşi, specialiştii NHTSA vin şi cu argumente: în fiecare ancirca 18.000 de persoane ajung la spital din cauza accidentelorcauzate de neatenţia sau lipsa de vizibilitate la mersul cuspatele. În medie, se înregistrează aproape 3.000 deincidente grave anual, dar şi aproximativ 300 de decese pe an dinaceastă cauză, în majoritatea cazurilor fiind vorba decopii sau oameni în vârstă.

Din punct de vedere al efortului financiar, specialiştii NHTSAestimează că ar fi nevoie de o sumă cuprinsă între 1,9 şi 2,7miliarde de dolari anual pentru constructori ca să echipeze astfelmaşinile noi. Este normal ca această propunere să întâmpine orezistenţă destul de mare din partea acestora.

NHTSA va comunica noile reglementări în luna februarie a lui2011, constructorii având la dispoziţie 60 de zile pentruanalizarea propunerii. Planurile celor de la NHTSA sunt ambiţioase:până în septembrie 2012 se speră că 10% din maşinile vândute în USAvor avea ca dotare standard camera pentru mersul înapoi, procentcare se estimează că va creşte la 40% la finalul lui 2013.