Dacia Duster nominalizată pentru Maşina Anului 2011

Dacia Duster se afla pe lista celor 35 de modele candidate pentru premiul Maşina Anului 2011. Iată cu cine concurează SUV-ul românesc.

Dacia Duster nominalizată pentru Maşina Anului 2011 Dacia Duster nominalizată pentru Maşina Anului 2011

Aşa cum era de aşteptat Dacia Duster afost inclusă în acest pe lista automobilelor selecţionate dejurnaliştii internaţionali pentru premiul Car of The Year. Nu esteo mare surpriză şi nici o premieră pentru Dacia pentru că şi DaciaSandero a fost selecţionată pentru Maşina Anului în Europa în 2009.În acest an Dacia Duster va concura cu următoarele modele:

Nominalizari Car of The Year 2011

Cele mai bine reprezentate mărci în acest clasament sunt Nissanşi Citroen, fiecare cu câte trei modele. O altă tendinţăobservabilă este că în acest an au fost nominalizate foartemulte modele crossover, 8 dintre automobilele candidate la MaşinaAnului având valenţe tot-teren, cel puţin pe hârtie.Monovolumele sunt foarte bine reprezentate, existând tot 8candidate. În schimb, doar patru limuzine apar pe listapreliminară, dovedind că anul acesta constructorii au pus mai multaccentul pe automobile polivalente decât pe clasicele automobile"executive".

În aceste condiţii, are Dacia Duster vreo şansă să iasă MaşinaAnului, sau să figureze printre automobilele care au concurat pânăîn marea finală? Privind retrospectiv, putem spune că nu.Până acum nici un crossover nu a reuşit să iasă MaşinaAnului sau măcar să figureze pe podium. De asemenea, nuexistă vreun precedent în segmentul automobilelor low-cost, decieste greu de crezut că Duster ar putea rescrie istoria. Deşi înacest an există şanse mai mari ca un crossover să figureze cât maisus în clasament, atât din punct de vedere statistic (doar sunt 8),cât şi pentru faptul că multe dintre ele au un caracter polivalent,dar costă şi consumă cam cât un hatchback normal (vezi Nissan Jukesau MINI Countryman).

Anul trecut modelul încoronat Maşina Anului 2010 a fostVolkswagen Polo, iar acum doi ani Opel Insignia a fostdesemnată. Organizatorii acestei competiţiii sunt publicaţiile Auto(Italia),Autocar (Marea Britanie), Autopista (Spania), Autovisie(Olanda), L'Automobile Magazine (Franţa), Stern (Franţa) şi ViBilägare (Suedia).