25 Aprilie în istoria automobilistică

În această zi Alfieri Maserati îşi scoate pe circuit prima sa creaţie, monopostul Tipo 26, cu care a reuşit să şi câştige cursa de la Targa Florio.

25 Aprilie în istoria automobilistică 25 Aprilie în istoria automobilistică

25 Aprilie 1926 - În această zi primul Maserati îşi face debutul. Era vorba de Maserati Tipo 26, un model cu care creatorul său Alfieri Maserati a participat în cursa de la Targa Florio desfăşurată în aceea zi. Iniţial Alfieri crease acest model pentru Diatto, dar producătorul din Milano şi-a încetat operaţiunile în 1925 şi italianul şi-a dus creaţia la micul atelier pe care împreună cu fraţii săi îl înfiinţase în 1914 în Bologna, luând astfel naştere Maserati.

Maşina s-a dovedit un succes, Maserati obţinând la prima cursă cu prima maşină locul întâi la grupa de motoare de 1.5 litri. Din acest propulsor cu 8 cilindri în linie, Tipo 26 dezvolta 120 - 128 CP şi avea un consum estimat la 30 litri la 100 km parcurşi, cu un rezervor de 80 de litri. Propulsorul era cuplat la o cutie cu 3 vitezeCaroseria era construită din aluminiu, având un ampatament de 2,65 metri. Modelul avea roţi cu dimensiunea de 18 inch şi frâne cu tambur la toate cele patru roţile.

Modelul a fost unul destinat exclusiv curselor şi succesul său a atras repede alţi "gentlemen drivers" precum Emilio Materassi, Diego de Sterlich, Luigi Fagioli, Baron Filippo Sartorio sau Maria Antonietta Avanzo . Tipo 26 a fost practic baza pe care Alfieri a început să construiască şi următoarele modele Maserati.


25 Aprilie 2001 - Michele Alboreto, un fost pilot de Formula 1 italian, moare pe circuitul german Lausitzring în timpul unor teste efectuate pe modelul de circuit Audi R8. În timp ce parcurgea o linie dreaptă unul din pneurile lui R8 a explodat la viteză mare, făcându-l pe italian să piardă controlul şi să se zdrobească de un zid la viteză maximă. Alboreto a concurat în anii '80 pentru Ferrari, reuşind să câştige 5 Mari Premii şi să termine sezonul 1985 ca vicecampion. Ulterior Alboreto s-a afirmat şi în cursele de anduranţă, câştigând cursa de la LeMans din 1997.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.